Papa Francisc a vizitat o tabără de imigranţi de pe insula grecească Lesbos

241

Update: Papa a părăsit insula Lesbos, însoţit de 12 refugiaţi sirieni pe care îi va găzdui în Vatican

Papa Francisc a părăsit insula greacă Lesbos, întorcându-se în Vatican împreună cu 12 refugiaţi sirieni, ca „gest de bun-venit” oferit imigranţilor care au ajuns în Europa, faţă de care şi-a exprimat solidaritatea în cadrul vizitei de sâmbătă.

Este vorba despre trei familii de sirieni care s-au urcat la bordul avionului Papei, care vor ajunge în Vatican.

Vaticanul a explicat că este un „gest de bun-venit” oferit de Francisc imigranţilor care au ajuns în Grecia, după ce în cadrul discursului de la centrul de detenţie din Moria, Suveranul Pontif i-a încurajat să nu-şi piardă speranţa în căutarea unei vieţi mai bune.

* * *

Papa Francisc a ajuns, sâmbătă dimineaţă, pe insula greacă Lesbos, pentru a vizita o tabăra în care se află peste 3.000 de imigranţi ce riscă să fie deportaţi în Turcia, pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de cei care încearcă să ajungă în Europa.

Insula Lesbos este una dintre principalele porţi de intrare în Grecia, deci pe teritoriul Uniunii Europene, pentru milioane de imigranţi care au ajuns în Europa anul trecut.

Dar în baza acordului UE-Turcia încheiat pe 18 martie care prevede returnarea imigranţilor clandestini în Turcia, mii de imigranţi sunt blocaţi pe insulă, aşteptând procesarea solicitărilor de azil pentru a li se spune dacă pot rămâne în ţară sau urmează să fie deportaţi în Turcia.

Vaticanul insistă că vizita Papei este pur umanitară şi religioasă şi că nu trebuie percepută ca o critică la adresa deportărilor. Suveranul Pontif a efectuat o vizită asemănătoare în insula Lampedusa din Italia în 2013 pentru a-şi manifesta aceeaşi susţinere faţă de imigranţi, după ce zeci au murit în încercarea de a traversa Mediterana.

Papa a fost primit pe aeroportul din Lesbos de premierul grec, Alexis Tsipras, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului şi Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei.

„Este o călătorie puţin diferită de celelalte. Este o călătorie marcată de tristeţe (…) Ne confruntăm cu cea mai gravă criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Francisc presei în timpul zborului.

În centrul de detenţie din Moria, pe care l-a vizitat împreună cu Patriarhul Bartolomeu, se află peste 3.000 de imigranţi care stau în condiţii deplorabile, potrivit lucrătorilor umanitari.

În ajunul vizitei Suveranului Pontif, un imigrant sirian a încercat să se sinucidă în centrul respectiv după ce i s-a spus că trebuie să fie deportat în Turcia, dar a fost oprit de poliţia greacă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.