”Obiectivele Ripensiei sunt de fiecare dată locul unu”. Interviu cu Radu Ienovan, preşedintele clubului

289

Demarat în urmă cu patru ani, proiectul Ripensia Timișoara se află în fața unui pas important – intrarea în fotbalul semi-profesionit. După sezoanele petrecute în fotbalul încâlcit din Județ, roș-galbenii se aliniază sâmbătă la startul Ligii a 3-a cu un obiectiv îndrăzneț și planuri multe. Clubul din Ciarda Roșie țintește sus în primul an în C4 – promovarea în eșalonul secund după modelul patentat anul trecut de concitadina ASU Politehnica. Prima confruntare cu acest eșalon are loc sâmbătă, 3 septembrie, de la ora 17, în compania lui Național Sebiș. Am luat pulsul ripensiștilor prin vocea președintelui Radu Ienovan.

– Începe sezonul oficial, cu ce obiective pornește la drum Ripensia?

Radu-Ienovan ripensia– Obiectivele Ripensiei sunt de fiecare dată obiective de performanță. La Ripensia obiectivul nu poate fi altul decât locul unu, an de an. Ideal ar fi o promovare, dar în același timp ne dorim să avem un joc cât mai consistent, cât mai plin de substanță, cât mai spectaculos, care să atragă spectatorii.

– Se numără Ripensia printre favoritele la promovare?

– Nu știu dacă se numără, nu putem afirma asta. Cert este că sunt câteva echipe cu experiență în acest eșalon, au evoluat și anul trecut în liga a 3-a și ăsta e un plus pentru că au cel puțin un an de experiență la acest nivel. Dar eu zic că și noi avem un plus, în sensul în care avem un lot neschimbat, plin de forță, jucătorii au cel puțin un an și jumătate de când joacă împreună și omogenitateaa este atu-ul nostru. Am jucat un sezon de liga a patra foarte dificil și, așa cum se spune, în momentele grele caracterele și personalitățile se arată.

– Constanța este rețeta succesului într-o Liga a 3-a tot mai ”diluată”?

– Este greu să evaluăm sau să facem comparații. Noi am avut doar câteva dueluri oficiale cu echipe din acest eșalon în Cupa României. Cred că noi putem să fim la un nivel la care să cerem realist echipei și staff-ului tehnic ca obiectiv locul unu.

– În ce măsură meciurile din Cupa României pot fi un etalon?

– Eu cred că sunt un etalon chiar dacă în general cei care au participat în Cupa României nu și-au dorit un parcurs foarte lung în faza națională. E clar că noi am avut un atu în plus, motivația suplimentară față de ei și avantajul terenului propriu. Dar am avut și o superioritate care nouă ne dă speranțe că vom avea un sezon de liga a 3-a eficient.

– Ripensia e pregătită pentru cheltuielile unui sezon în Liga a 3-a?

– Ca și cheltuieli am creionat la finalul sezonului trecut bugetul. Acesta ar fi între 100.000 și 120.000 de euro, un buget care credem noi că va acoperi cheltuielile. Pot să spun că în proporție de 80% este acoperit acum. Avem contracte cu parteneri foarte serioși, ce sunt demult alături de noi, sunt membrii asociați care aduc cam 10%, donațiile aduc alte 10% din acest buget. Se adună.

– Cât a crescut imaginea, brandul Ripensia de la începutul proiectului?

– În permanență am fost conștienți de responsabilitatea pe care o avem de a dezvolta brandul Ripensia și de a nu contribui cu absolut nimic la prejudicierea acestui brand care nu este numai al Timișoarei, cred eu că este unul național. Am văzut că Ripensia este foarte cunoscută și tot ceea ce am făcut aici în acești patru ani este foarte apreciat de cei cu care am avut contact. Cred că în acești 4 ani s-a muncit serios și mai sunt încă foarte multe de rezolvat și mai avem mult de învățat. Am avut însă o șansă pe care am exploatat-o din plin, plecând din liga a șasea, am avut timp să adăugăm mereu câte ceva pozitiv și care să sporească, cred eu, notorietatea. Valoarea brandului va conta foarte mult.

– Arena din Ciarda Roșie este pregătită pentru startul campionatului?

– Am lucrat destul de intens acolo în această vară. Ieri a fost omlogat stadionul pentru liga a treia, avem o omologare permanentă nu doar provizorie. S-a mărit capacitatea, avem acum 400 de locuri și sperăm să oferim condiții cât mai bune celor care vor să vină la meciuri și să încurajeze Ripensia. Stadionul va continua să fie îmbunătățit pentru a ajunge la condițiile cerute eșalonului doi, adică 500 de locuri pe scaune și 1.000 în picioare. Vrem să ne stabilizăm și să avem un loc unde să spunem că aici este acasă pentru Ripensia. De doi ani de când am ajuns aici am investit continuu. Pe Dan Păltinișanu am jucat dar ni s-a părut un stadion foarte rece. Dacă nu sunt 10.000 de spectatori nu simți spijinul suporterilor și cred că doar marea performanță va mai reuși să adune meci de meci peste 10.000 de spectatori pe Păltinișanu. Mai bine jucăm pe un stadion micuț cu 2.000 de oameni în tribune, altfel simți sprijinul lor.

– Cât de bine poți pregăti un sezon ale cărui detalii le-ai aflat cu 10 zile înaintea startului?

– Până la urmă sunt șanse egale pentru toți competitorii. Este clar că grupările mai organizate sunt mai afectate, cele cu un grad scăzut de organizare mai puțin sunt afectate. Cred că în fotbalul românesc e nevoie de predictibilitate pentru că din cauza asta se întâmplă să avem echipe care se desființează în timpul campionatului sau duc 2-3 ani la un anumit nivel iar apoi renunță. Cred că o mai mare conștientizare a trecerii de la un nivel la altul ar face ca și obiectivele stabilite să fie în acord cu posibilitățile clubului. Ripensia dacă nu avea certitudinea că poate duce mai multe sezoane de liga a treia nu promova. Este foarte importantă partea de continuitate în fotbalul românesc.

– Dezvoltarea centrului propriu de copii și juniori rămâne un proiect viabil?

– Este un capitol dificil, am și angajat un antrenor cu experiență la acest nivel în Italia. Probabil că vom începe în această toamnă dar cu primii pași, pentru că la nivel de formare de noi echipe nu suntem pregătiți. Mă refer în special la nivel de terenuri, nu avem logistica și infrastructura care să ne permită să rulăm 5-6 grupe de copii. Există o obligativitate a FRF-ului să avem două grupe de copii. Avem deja o înțelegere cu o grupă de juniori E și suntem în discuții cu o grupă de C sau D pentru a trece la noi. Avem un concept prin care vrem să lucrăm cu toate cluburile din oraș și să avem o relație câștig-câștig, de ajutor reciproc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.