O româncă stabilită în Belgia candidează la alegerile electorale de la Bruxelles

262

Carmen Leliana Drăghici , o româncă stabilită de 27 de ani în Belgia, candidează la alegerile electorale de la Bruxelles acolo unde speră să câștige un mandat și să poată reprezenta românii.

Nu am uitat de România niciodată,” ne spune Carmen, care a fost de acord să povestească pentru stiridiaspora.ro despre plecarea sa din România și cum a ajuns să
candideze astăzi pentru un post de consilier local la Bruxelles.
„Am plecat din România în 1991. Sunt absolventă a Universității din Craiova. Am avut ocarieră în învățământ și cultură. Am înființat prima școală privată din România de după Revoluție, cu acordul ministrului, de atunci, Dl. Mihai Șora. Din 1991 m-am stabilit în Belgia împreună cu soțul meu care era profesor de câțiva ani acolo. Sunt profesor de franceză și română, traducător, interpret acreditat. Din 1994 am pus bazele Asociației socio-culturale Artis-Casa de Cultură Belgo-Română, care este singura asociație recunoscută de Ministerul Culturii al Comunității Franceze și Ministerul Culturii al Comunității Flamande. Eram convinși că putem face mult mai multe și am decis în acel moment că nu mai avem timp să așteptăm ca lucrurile să se schimbe și am decis să facem o schimbare cu noi. Am muncit și muncim în continuare foarte mult. Nu am uitat România. Toată activitatea Casei de Cultură Belgo-Române, pe care am fondat-o este bazată pe promovarea culturii și a României.
 
De ce v-ați hotărât să candidați?
Cred că toți candidații s-au gândit că într-adevăr comunitatea românească devine din ce în ce mai mare. În foarte multe comune din cadrul capitalei Bruxelles, românii sunt cea mai numeroasă comunitate. Fiind atât de numeroși este normal că și problematicile cu care se confruntă sunt numeroase și că este într-adevăr necesar ca cineva să poată să sprijine demersurile pe care românii le fac pentru a nu se simți discriminați. Problematica cea mai importantă este respectul și faptul că nu se simt suficient de luați în seamă ca ceilați cetățeni europeni. Li se cer uneori aceleași documente de mai multe ori. Sunt cazuri în diverse comune, dar lucrurile sunt reale și românii se confruntă cu probleme în momentul în care se prezintă la administrația comunală. Personal, am hotărât să candidez pentru că lucrez cu românii de cel puțin 25 de ani și această campanie nu a început astăzi, ci cred eu, de acum 25 de ani. Eu sunt consilier civic la primăria din Bruxelles, în consiliul bruxelezilor de origine străină și reprezint, în general, țările de est. Cunosc problemele cu care se confruntă românii și am fost de asemenea, timp de șase ani, președinta Consiliului Solidarității Internaționale din cadrul Primăriei din Bruxelles.
Câți români sunt în regiune?
În tot Bruxelles-ul sunt în jur de 35000 de români. Există însă foarte multe fluctuații. Bazinul electoral nu este în fapt un bazin electoral, pentru că în Bruxelles, la alegerile
electorale sa-si exprime optiunile doar la alegerile comunale, dar pentru acest lucru, ei trebuie să ceară acest drept și să efectueze un demers completând un formular prin care își afirmă dorința de a participa la vot. Noi nu putem să știm câți dintre aceștia vor face demersurile necesare pentru a participa la alegeri. Toate aceste lucruri trebuie să se petreacă până pe 31 iulie, atunci când se închid listele pentru alegători și se definitează listele cu toate demersurile administrative, până la începutul lunii septembrie.
Citeste continuarea pe stiridiaspora.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.