O nouă alertă în Brazilia. După Zika, un nou virus face ravagii şi pune în pericol Jocurile Olimpice

159

Virusul Zika nu mai este singura problemă de sănătate care dă bătăi de cap autorităţilor din Brazilia, confruntate acum şi cu o epidemie de gripă aviară mai mortală decât în 2015, cu patru luni înaintea Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, informează Agerpres.

Această epidemie de gripă de tipul A (H1N1) a provocat deja 46 de decese în mai puţin de două luni, în special în sud-estul Braziliei, de zece ori mai mult decât pe tot parcursul anului 2015, potrivit unui raport al Ministerului brazilian al Sănătăţii.

La Rio de Janeiro, gazda JO 2016 între 5 şi 21 august, un prim deces a fost confirmat joi dimineaţă de către serviciile de sănătate.

Până la 19 martie, 305 de cazuri au fost înregistrate pe întreg teritoriul ţării de către autorităţi, faţă de 141 în întregul an 2015.

Marea majoritate, 206 de cazuri, între care 38 de decese, s-au produs în regiunea Sao Paulo (sud-estul ţării), plămânul economic al gigantului emergent din America Latină.

Cozi de aşteptare de peste trei ori s-au format în unele spitale, pentru obţinerea unui vaccin, însă epidemia s-a extins deja în 11 state braziliene, inclusiv nord-estul ţării, adaugă France Presse.

Campania naţională de vaccinare este prevăzută între 30 aprilie şi 20 mai, însă Ministerul Sănătăţii a autorizat statul Sao Paulo să administreze surplusul din 2015.

Virusul H1N1 nu a apărut în ultimii ani în Brazilia decât între lunile mai şi iulie, când temperaturile sunt mai scăzute.

În acest an, epidemia a debutat în februarie, chiar înainte de finele verii australe, luând autorităţile prin surprindere.

Motivele acestei precocităţi rămân deocamdată inexplicabile, însă majoritatea specialiştilor estimează că virusul ar fi putut fi adus de brazilienii care au călătorit în emisfera nordică în primele luni ale anului.

Gripa A (H1N1) a apărut în 2009, în Statele Unite şi Mexic, iar la momentul respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat o alertă de pandemie.

Virusul a ucis 18.000 de persoane în 2014 ţări până în 2010, când OMS a ridicat alerta.

Sursa: antena3.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.