O lecţie braziliană la Timişoara!

264

La Mansarda Muzeul Național al Banatului a avut loc o interesantă și exotică întâlnire. Invitatul de onoare a fost istoricul Marcelo Lages Murta, venit tocmai din Brazilia.

Din postura dânsului de consultant UNESCO pe probleme de patrimoniu și politici publice muzeale dar și de doctorand la Universitatea „Lusófona de Humanidades e Tecnologias” din Lisbona a reușit să incite publicul cu o interesantă prezentare a situației muzeelor din continentul sud-american, cu preponderență din Brazilia puse în paralel cu situația din Europa. Sunt cele două zone ale lumii pe care le cunoște cel mai bine și în care activează.

In cadrul dezbaterii, ce a devenit discuție liberă lipsită de momente prea rigide, a fost abordată o temă de actualitate. S-a vorbit despre rolul social și educativ al muzeelor. Acestea nu trebuie sa fie doar instituții ce adună obiecte vechi. Trebuie să se aplece asupra educației tineretului, ce trebuie integrat într-o societate sănătoasă. Istoricul brazilian a adus nenumărate exemple din țara sa.

A mai fost adusă în discuție metodologia Memory Spot, ce aplică politici publice braziliene pentru muzee. Statul multinațional brazilian încercă să păstreze o cât mai vie memorie colectivă a diverselor grupuri etnice ce nu trebuie să-și piardă trăsăturile specifice în conglomeratul de limbi și origini.

Murta a povestit pe scurt contextul din Brazilia, ce a trecut printr-o destul de lungă dictatură militară. Iar după anul 2000 au fost aplicate diverse politici culturale pentru a revigora viața spirituală ce era blocată. Au fost atacate trei dimensiuni specifice: cel simbolic, economic dar și cetățenesc. Conducerea neoliberală a reușit în 15 ani schimbări reprezentative. Majoritatea muzeelor sunt comasate în statele sudice și estice ale Federației. În anul 2010, statisticile consemnau 2029 muzee în această zonă, față de totalul de 3654. Adică un procent de 67 la sută sunt grupate în statele Rio de Janeiro, Sao Paulo și Minas Gerais. Tot aici există și unele muzee de rang naţional, în număr de 27 din totalul de 30.

Contrastele nu se opresc aici. Există mari muzee sponsorizate de bănci și mari firme particulare ce dispun de fonduri aproape nelimitate, așa ca Centrul de Artă contemporană din Minas Gerais sau Muzeul de Mâine din Rio de Janeiro. Dar, în același timp, există mici muzee din zone retrase ce abia ocupă o singură încăpere, în mici comunități ce încercă să valorizeze memoria locală.

Exemplul Museum de Mare ce este în cartierele de tip favelas duc o muncă socială importantă împotriva violenței și a slabei integrări sociale. Aceasta a fost a treia idee principală scoasă în evidență de tânărul specialist, cea a muzelor locale braziliene și portugheze și rolurile lor sociale.

Dezbaterea a fost mijlocită de Muzeul Național al Banatului, Institutul Camões I.P. și Centrul de Limba Portugheză din cadrul Universității de Vest Timișoara. Cu acest prilej au fost anunțate și alte două momente legate de cultura portugheză. Pe data de 5 mai se va marca momentul important al Zilei Comunităților de Limbă Portugheză iar în 16-17 iunie va avea loc Conferința de limbi romanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.