O celebră comună bănățeană va avea cooperativă agricolă. Aici vor fi înregistrate produse renumite specifice zonei

746

Primarul unei comune din Caraș-Severin a început demersurile pentru înfiinţarea unei cooperative agricole de producţie, din care să poată face parte localnicii care nu îşi mai pot lucra terenurile şi nu-şi mai pot creşte animalele pe cont propriu.

Este vorba despre Mihai Vlădia, primarul comunei cărășene Eftimie Murgu (Rudăria), cunoscută pentru complexul de mori pe apă.

Vlădia spune că e în beneficiul proprietarilor să se asocieze, pentru a face faţă noilor cerinţe. Primarul a convocat mai multe întâlniri la Căminul Cultural, unde a discutat cu cetăţenii, şi spune că 85 % dintre aceştia sunt de acord cu forma de asociere.

,,Înfiinţarea cooperativei agricole a fost gândită pentru a rezolva în primul rând situaţia proprietarilor de animale, în special, proprietarii de ovine şi de bovine. Am încercat să le explic că pentru a prospera, pentru a putea avea beneficii de pe urma pajiştilor naturale, din 2019 o să se schimbe şi chestiunea cu subvenţiile, nu o să mai poţi rezista individual, doar într-o asociere”, spune edilul.

Acesta recunoaşte că, la primele discuţii, oamenii au fost destul de reticenţi.

,,Am întâlnit o problemă, caracteristică României, legată de cooperativă. Când au auzit prima dată, oamenii au fost reticenţi, însă le-am explicat că doar unindu-se, stabilind un statut foarte bun, vom putea accesa şi fonduri europene, vom putea face proiecte, iar fiecare membru rămâne proprietar al animalelor  şi terenurilor. Dacă doreşte, rămâne în cooperativă, dacă nu îi place cum merg lucrurile se poate retrage. Reticienţa a venit în primul rând de la vechile CAP-uri comuniste, dar şi din cauza faptului că în primii ani, de democraţie originală, a existat încă o tentativă de a organiza o astfel de cooperativă aici, la noi, care s-a soldat cu un eşec, din cauza lipsei de transparenţă şi a altor probleme pe care le-au creat cei care au înfiinţat-o şi mai multe nu vreau să spun. Oamenii, având aceste experienţe, era normal să fie reticenţi”, afirmă primarul din Rudăria.

În momentul de faţă, primarul, împreună cu un grup de tineri, lucrează la documentele necesare înfiinţării cooperativei. După ce aceasta va avea un statut legal, membrii ei vor înregistra şi câteva produse specifice zonei, dintre care nu va lipsi făină măcinată pe piatră în celebrele mori pe apă de la Rudăria.

sursă: banatenii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.