7.2 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Noutăți arzătoare lămurite de pompieri-VIDEO

Centrul Regional de Afaceri Timișoara a găzduit astăzi încă unul din seminariile dezbatere care sunt organizate cu regularitate de Camera de Comert. Aceste întâlniri sunt o reală nevoie a pieței. Oamenii de afaceri, dar și simpli cetățeni pot afla de la o sursă sigură, autorizată cele mai noi informații din diverse domenii. Legislația este destul de dinamică și se schimbă destul de des. La aceste dezbateri sunt invitati însă cei mai în măsură să răspundă întrebărilor cele mai concrete, chiar specialiștii care se ocupă cu aplicarea măsurilor legale. La întâlnirea de astăzi a fost rândul celor care se ocupă cu situațiile de urgență să deslușească hățișul de legi în domeniu. Seminarul a privit noutățile legislative în domeniul securității la incendii.

Pe lângă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, și colaboratorii lor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al Judeţului Timiş au mai participat și reprezentanți ai Consiliului Judeţean Timiş şi Primăria Municipiului Timişoara. Discuțiile au avut loc în sala Europa a centrului.

Temele dezbătute au cuprins armătoarele aspecte: Noutăţi legislative în domeniul securităţii la incendii şi protecţiei civile H.G.R. 571/2016, H.G.R. 862/2016, O.M.A.I. 129/2016.
Potrivit Hotărârii Consiliului Local Timişoara şi a altor consilii locale din judeţul Timiş, toţi operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale pe raza unităţilor administrativ- teritoriale trebuie să obţină punctul de vedere al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” referitor la obligativitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendii.

Teme dezbătute:
-H.G.R. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitarea la incendiu;
-H.G.R. 862/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civila, precum şi a celor la care se amenajează puncte de comanda de protecţie civilă;
-O.M.A.I. 129/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă;
-NP 133-2013 – normativul privind proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor de alimentare cu apa şi canalizare a localităţilor.

Agenții economici au putut discuta cu reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT”, ai Consiliului Judeţean Timiş şi ai Primăriei Municipiului Timişoara, într-o sesiune interactivă de întrebări şi răspunsuri care au adus în atenţie aceste reglementări, precum şi mecanismele şi procedurile legale de obținere a punctelor de vedere mai sus menționate.

„Întotdeauna Inspectoratul pentru Situatii de Urgență Banat a constituit un punct de atracție pentru mediul de afaceri. Mai ales că în anul trecut, 2016, au survenit modificări atât la metodologie cât și la legislație. În septembrie au apărut modificări care, acum, în 2017, sunt deja puse în vigoare. Tot mediul de afaceri așteaptă detalii la aceste modificări ” a apreciat Florica Chiriță director al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, utilitatea acestei întâlniri de lucru.

Tematicile au fost susţinute de:
– Loredana Pălălău, Arhitect Şef, Consiliul Judeţean Timiş și Liviu Brebe șef birou avizare
– Octavian Cristian Munteanu de la Primaria Municipiului și Ilie Cosmin Petrovici, Şef Birou Autorizare Activităţi Comerciale, Primăria Municipiului Timişoara
Valentin Coleșnic, Bogdan Brănișteanu și Cătălin Constantin Cosacu, toți de la Inspectorarul de Situații de Urgență, au prezentat din punctul de vedere al pompierilor cele mai dese problem întâlnite în practică.

Alte subiecte :

Citește și :