Noi nemulțumiri în sistemul sanitar! Veniturile angajaților în pericol de a fi diminuate

248

Federaţia Sanitas cere ca indemnizaţia de hrană să rămână impozitată cu 10 la sută şi avertizează că o eventuală creştere la 45 la sută a nivelului de impozitare ar diminua foarte mult veniturile angajaţilor din sistemul sanitar şi ar duce din nou la nemulţumiri şi proteste.

Sanitas arată, într-un comunicat de presă transmis vineri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2017, care modifică art. 18 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a fost emisă la presiunile federaţiei pentru corectarea inechităţilor din sistemul sanitar generate de aplicarea noii legislaţii salariale, iar acordarea indemnizaţiei de hrană începând cu 1 ianuarie 2018 a fost reglementată tocmai pentru a înlocui tichetele de masă, astfel încât salariaţii din sistemul sanitar de stat să nu înregistreze pierderi de venituri.

Sindicaliştii din sănătate mai spun că în discuţiile avute cu reprezentanţii Guvernului, de la apariţia acestei ordonanţe, au fost asiguraţi că impozitarea va fi de 10 la sută, astfel încât suma plătită salariaţilor din sistemul sanitar cu titlu de indemnizaţie de hrană să fie echivalentă contravalorii tichetelor de masă acordate acestora până la 1 ianuarie 2018.

„Luând act de opinia Ministerului Finanţelor Publice conform căreia indemnizaţia de hrană trebuie impozitată ca făcând parte din ”venituri din salarii şi asimilate salariilor”, opinie de altfel transmisă Federaţiei SANITAS la 6 luni de la prima solicitare şi considerată de noi eronată, ţinând cont de faptul că instituţiile sanitare au acordat deja aceste indemnizaţii de hrană de la data de 1 ianuarie 2018 cu impozitare de 10%, iar noua impozitare ar fi de 45%, fapt care, aplicat eventual şi retroactiv, ar diminua foarte mult veniturile angajaţilor din sistemul sanitar şi ar duce din nou la nemulţumiri şi, implicit, la proteste, (…) susţinem în continuare că se impune aplicarea doar a impozitului în cotă de 10% asupra acestor sume pe perioada menţionată, în spiritul celor convenite cu reprezentanţii Guvernului. În acest sens, Federaţia Sanitas a înaintat prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, adresa nr. 557/18.06.2018 în care solicităm susţinerea punctului nostru de vedere şi a demersurilor noastre pentru corecta încadrare fiscală a indemnizaţiei de hrană, în sensul impozitării ei cu 10%, conservând astfel veniturile salariaţilor din sistemul sanitar public de stat”, afirmă preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

Liderii sindicali atrag atenţia că o nouă reducere a veniturilor salariaţilor din sănătate, prin creşterea nivelului de impozitare, va duce inevitabil la reluarea protestelor acestora şi la „erodarea în continuare a încrederii în această reformă salarială care ar trebui să aducă de fapt stabilitatea în sistemul sanitar românesc”.

sursa: romanialibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.