Moștenirea otrăvită a lui Ceaușescu! Despre ce este vorba!

433

România are de recuperat aproape 869 de milioane de dolari de la țări precum Irak, Congo Guineea sau Coreea de Nord, datorii de dinainte de 1989, venite în urma exporturilor și cooperării economice internaționale făcute de Nicolae Ceaușescu.

Statul român încă se luptă să recupereze datoriile pe care mai multe ţări africane şi din America Latină le au faţă de România încă din perioana comunistă. Dacă unele ţări au acceptat acorduri de plată a datoriilor către ţara noastră, precum Irak sau Mozambic, altele, precum Cuba, refuză categoric.

„La data de 30 iunie 2016 creanţele României provenite din operaţiunile de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989 erau de 868.872.778,13 dolari SUA pe relaţia devize convertibile, 1.437.905.280,98 ruble transferabile, pe relaţia ruble transferabile şi alte sume în diverse valute”, se arată într-un raport publicat pe site-ul ministerului de Finanţe. Sumele reprezintă credite pe termen mediu şi lung acordate de România, la acea vreme, către ţări precum Sudan, Libia, Nigeria, Irak, Tanzania, Somalia, Cuba, Congo sau Mozambic.

Din totalul de 868,8 milioane de dolari, peste 72% reprezintă creanţe soluţionte prin acorduri guvernamentale care se află în diferite statii de încasare (Irak, R.D.Congo, R.P.D. Coreeană, Guineea, Mozambic).

Peste 241 de milioane de dolari, sansele de recuperare sunt minime, entru că sunt datorate de ţări prea sărace şi îndatorate, precum Sudan, Libia, Nigeria, Somalia, Tanzania.

Din sumele datorate, în ianuarie-iunie 2016 s-au încasat 32 de milioane de dolari.

În cazul Cubei, aceasta datorează României 1,4 miliarde de ruble transferabile. Însă refuză categoric orice negociere, potrivit datelor MFP.

În cazul Irakului, a doua cea mai îndatorată ţară către România, potrivit MFP, « Până la această dată, în baza Acordului bilateral, a fost încasată suma de 364,9 milioane dolari SUA reprezentând primele şaisprezece tranşe din dobânda datorată de partea irakiană şi zece rate de capital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.