14.1 C
Timișoara
marți 23 aprilie 2024

Monede de aur și de alamă cu fostul comite de Timișoara, Iancu de Hunedoara

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic şi va pune în circulație două monede, o monedă din aur pentru colecţionare şi o monedă din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ, ambele dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei.

Aversul monedelor din aur și din alamă redă Castelul Corvinilor, inscripţia „ROMANIA“, valoarea nominală „100 LEI“ și de „50 BANI“, stema României și anul de emisiune „2016“.
Reversul, comun ambelor monede, prezintă portretul lui Iancu de Hunedoara, inscripţia în arc de cerc „IANCU DE HUNEDOARA“ și anii între care a fost voievod al Transilvaniei „1441-1456“.
Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României.

Tirajul pentru această emisiune este de 250 buc. monede din aur pentru colecţionare și 1.000.000 buc. monede din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ.
Monedele din aur pentru colecţionare, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Preţul de vânzare pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.650 lei/buc., exclusiv TVA.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur și din alamă pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

###

Iancu de Hunedoara a fost un mare aristocrat al regatului Ungariei, care își avea domeniul feudal la Hunedoara.
A devenit ulterior ban al Severinului, comite de Timișoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei.
Era unul dintre cei mai bogați nobili ai Europei timpului său.
A trăit între anii 1407 / 11 august 1456 și a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

 O avarie majoră la rețeaua de apă afectează mai multe cartiere din Timișoara

Actualizare, ora 17,20: S-a izolat porțiunea afectată fără a perturba alimentarea cu apă din zonă! Reparația efectivă va avea loc mâine, deoarece există un cablu de...

Sute de vizitatori la Mec Days – Zilele Facultății de Mecanică din UPT

Sute de elevi au venit marți, 23 aprilie 2024, încă de la primele ore, la Facultatea de Mecanică, una dintre cele...

Citește și :