Minivacanța, tot mai aproape! Când vor fi recuperate zilele libere primite de bugetari, de Sfânta Maria

1127

Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor publice sau religioase, respectiv, câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Romane, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.

Cele 14 ZILE LIBERE sunt următoarele: Anul Nou: duminică, 1 ianuarie 2017-luni, 2 ianuarie 2017; Ziua Unirii Principatelor Romane: marţi, 24 ianuarie 2017; Paştele Catolic şi Paştele Ortodox: duminică, 16 aprilie 2017-luni, 17 aprilie 2017; Ziua Internaţională a Muncii: luni, 1 mai 2017; Ziua Copilului: joi 1 iunie 2017; Rusaliile: duminică, 4 iunie 2017-luni, 5 iunie 2017; Adormirea Maicii Domnului: marţi, 15 august 2017; Sfântul Andrei: joi, 30 noiembrie; Ziua Naţională a României: vineri, 1 decembrie 2017; Crăciunul: luni, 25 decembrie 2017-marţi, 26 decembrie 2017.

Plecând de la faptul că marți, 15 august e zi liberă (se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului) și pentru a realiza o punte între week-end-ul 12-13 august și 15 august, Guvernul României în dărnicia lui s-a gândit să mai vină cu o minivacanță, astfel, a aprobat un proiect de lege, care, stabilește ziua de luni, 14 august 2017 ca zi liberă, pentru salariaţii din sectorul public. Pentru ziua stabilită ca zi liberă instituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal în ziua de 19 august 2017, sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 25 august 2017, potrivit planificărilor stabilite, fără a acorda timp liber corespunzător.

Nu vor beneficia de zi liberă: Salariații  din unitățiile cu foc continu; Magistraţii şi celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 14 august 2017.

Salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, angajații aflați în această situație trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Sunt țări care oferă cele mai multe zile libere, respectiv sărbători legale, cum ar fi: Columbia-18 zile nelucrătoare; India-18 zile nelucrătoare; Liban, Thailanda şi Coreea de Sud-16 zile nelucrătoare fiecare; Finlanda-15 zile nelucrătoare; Turcia, Malta, Rusia şi Spania-14 zile nelucrătoare fiecare. La polul opus se află Mexic, cu doar 7 zile nelucrătoare pe an.

Dacă mai pomenim și de recenta majorare a salariilor personalului plătit din fonduri publice… o „Mană cerească…”

1 COMENTARIU

  1. Politica iresponsabila a guvernelor care tot dau zile libere la frecatorii de menta isi va spune in curand cuvantul,ca bani nu vor mai avea si vor pune din nou taxe pe aia care fac ceva palpabil in tara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.