12.2 C
Timișoara
marți 23 aprilie 2024

Ministrul Mediului, şah la Adam Crăciunescu. Timişoreanul, revocat din Consiliul de Administrație al Romsilva

Timişoreanul Adam Crăciunescu, revocat de ministrul Mediului din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva. Vezi însă cum rămâne cu funcția de director general al Romsilva!

„Miercuri, 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva. Referitor la funcția de director general al RNP Romsilva, ocupată de domnul Adam Crăciunescu, Conform OUG 109/2011 privind guvernanţă corporativă a întreprinderilor publice, singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este Consiliul de Administrație”, a transmis Ministerul Mediului.

Adam Crăciunescu  este considerat omul de casă a lui Ilie Sârbu, care l-a purtat peste tot pe unde a fost: l-a pus director în Ministerul Agriculturii, între 2000 -2004, şi acum la Romsilva, vreme de patru ani!

Adam Crăciunescu a fost trimis în judecată, în ianuarie 2015, de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov, alături de alţi 16 inculpaţi, între care Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Gheorghe Paltin Sturdza, Tudor Chiuariu, în legătură cu fapte de corupție legate de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier în judeţul Bacău. În sarcina directorului general Romsilva s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, au precizat atunci procurorii anticorupţie.

„…inculpatul Crăciunescu Adam, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.

În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate. Spre exemplu, după ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă (cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv că acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii”, a explicat la acea dată DNA.

Prejudiciul creat Regiei Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Bacău a fost apreciat la peste 1,4 miliarde de lei (echivalentul a mai bine de 303 milioane de euro), reprezentând contravaloarea a 43.227 de hectare de teren forestier.

Romsilva administrează peste 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, prin 41 de direcţii silvice şi ICAS, în cadrul a 323 ocoale silvice şi 10 baze experimentale. Practic, este vorba despre aproximativ jumătate din fondul forestier naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

UDMR Timiș anunță susținerea candidaturii lui Alfred Simonis la președinția Consiliului Județean Timiș

    Liderii timișeni ai maghiarilor spun că au luat această decizie pentru ,,reprezentarea interesului comunității noastre în toate împrejurările”. În comunicatul de presă transmis...

Ziua internațională a securității și sănătății în muncă

ITM TIMIȘ organizează luni, 29 aprilie 2024, de la ora 11, la sediul instituției din loc. Giroc, str. Calea Timișoarei nr....

Citește și :