Migranții din Timișoara în topul cererilor de azil în România

216

Inspectoratul General pentru Imigrări și-a prezentat bilanțul de activitate pe anul 2017 în care au fost prezentate date și cu privire la solicitările de azil.

În domeniul migraţiei, în ceea ce priveşte şederea/rezidenţa pe teritoriul României, la data de 31 decembrie 2017 se aflau în evidenţele instituţiei aproape 113.000 de persoane, 63.212 străini din state terţe, cei mai mulţi din Moldova, Turcia, Israel şi 49.697 cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritari fiind cei din Italia, Germania, Grecia, Franţa. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie a cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Pe linia procesării cererilor şi derulării procedurii de azil, în perioada de referinţă, au fost depuse 4820 de cereri de azil, în creştere faţă de anul trecut cu 161%, ca urmare a trecerilor frauduloase a frontierei, cu preponderenţă în zona de vest a ţării, 3643 dintre solicitanţi beneficiind de cazarea în Centrele I.G.I..

Referitor la ţara de origine, solicitanţii de azil provin din state precum Irak, Siria, Afganistan, Pakistan, Iran etc., iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timişoara şi Bucureşti.

A fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil şi a fost respectat principiul nereturnării, iar toţi solicitanţii de azil şi persoanele care au primit protecţie internaţională au beneficiat de documente de identitate şi, după caz, de documente de călătorie.

Analiza efectuată a reliefat faptul că, în această perioadă, poliţiştii de imigrări au soluţionat 2079 de cereri de protecţie internaţională în etapă administrativă şi, în 1309 de cazuri, a fost acordată o formă de protecţie, dintre care 849 le-a fost recunoscut statutul de refugiat şi 460 le-a fost acordată protecţia subsidiară.

Totodată, în perioada de referinţă, 1553 de persoane au fost înscrise în programul de integrare, peste 805 sunt din Siria, 492 din Irak, 79 din Afganistan, precum şi alte ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.