0.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Medicii din Vestul țării despre sistemului informatic de sănătate: este aproape în MOARTE CLINICĂ!

Situație aproape trasă la indigou față de acum 4 zile, când sesizam că medicii din Timișoara și din județ sunt revoltați de faptul că sunt în imposibilitate de a-și desfășura normal activitatea din cauza sistemului informatic de sănătate, situație care trenează de la începutul lunii. Nici astăzi nu s-a întâmplat minunea. Mai mult, s-au format cozi la farmacii și cabinetele medicale din cauza colapsului în funcționarea sistemului național al cardului de sănătate.

Medicii nu-și pot face raportări nici acum, nu pot valida rețetele și consultațiile. Ei se plâng că nu au reușit să facă nicio operațiune pe sistemul de sănătate nici în programul de lucru dar nici mai târziu, de acasă, din timpul liber. Pacienții se plâng, la rândul lor, că sunt purtați pe drumuri, în loc să-și poată vedea de sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a postat pe site-ul instituției în seara zilei de miercuri, 2 noiembrie, după ce sistemul nu a funcționat, un comunicat din care aflăm că “sistemul informatic al cardului național de asigurări de sănătate este în stare de funcționare, începand cu data de 2 noiembrie 2016, orele 19.00, iar în continuare se efectuează operațiuni tehnice de monitorizare și consolidare a acestuia”.

Numai că, minunea a ținut o zi și câteva minute, pentru că, joi, 3 noiembrie, întreg sistemul informatic de sănătate s-a blocat complet. Din nou. La această oră blocajul persistă, pe Site-ul CNAS nu este nici un anunț cu privire la această situație iar medicii sunt exasperați. Ei spun că, de ceva timp, blocajele au loc tot mai des, de câteva ori pe săptămână.

Medicii de familie din Caraş-Severin, mai hotărâți decât cei din Timiș, au trimis Ministerului Sănătăţii şi primului ministru o scrisoare dechisă prin care cer să se ia atitudine. Medicii spun că CNAS nu este capabilă să îşi asume buna funcţionare a sistemului, mentenanţa şi prin urmare, nici validarea serviciilor medicale. De aceea, aceştia solicită emiterea unui ordin care să acopere perioada de nefuncţionare pentru validarea serviciilor efectuate de medicii de la toate nivelurile.

Traversăm din nou o lungă perioadă de timp în care sistemele informatice nu funcţionează. Am pierdut şirul zilelor în care se întamplă acest lucru, astfel încât acum tinde să devină aceasta o normalitate”, susţin medicii din Caraş-Severin, într-un comunicat citat de Radio Reșița.

Medicii cărășeni acuză CNAS de incompetență pentru aceleași motive invocate de colegii lor din Timișoara și din țară: adică nu li se validează serviciile efectuate, nu pot elibera reţete în sistem online, nu poat face raportarea serviciilor medicale pentru luna octombrie, nu pot deconta serviciile efectuate, nu se pot factura serviciile pentru cei care au reuşit totuşi să îşi facă raportarea, continuă să piardă nopţile încercând să valideze munca lor de peste zi şi să urce în sistem reţetele eliberate offline.

În fine, tot ce nu se rezolvă în aceste zile, se reportează pentru zilele în care sistemul se va reporni. Asta înseamnă că se va dubla volumul de muncă, în situaţia în care medicii sunt limitaţi la numărul de consultaţii, atat fizic cât şi informatic. Toate aceste motive îi dtermină pe medicii de familie din Caraș Severin să-i ceară Ministrului Sănătăţii şi Primului Ministru să ia atitudine fermă privind competenţa CNAS de a gestiona sistemele informatice.

Alte subiecte :

Legislația în construcții actualizată 2024, în dezbatere la CCIA Timiș | VIDEO

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat...

Lucrări Aquatim la Liebling

În perioada 22-26 aprilie, zilnic între orele 9-17, în Liebling se va întrerupe furnizarea apei pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție. Lucrările de...

Citește și :