4.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Marilen Pirtea crede că măsurile fiscale expansioniste dăunează economiei

Secretarul comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, parlamentarul Marilen Pirtea face o nouă radiografie a stării economice a țării după primele trei luni de guvernare social-democrată. Dar în același timp remarcă faptul că deficitul bugetar a fost în tot acest timp sub control, guvernarea social-democrată, voit sau nevoit, riscă îndatorarea românilor peste posibilitățile țării. Avalanșa de măsuri de politică fiscală expansionistă dăunează economiei.

Conform datelor publicate ieri de Eurostat, în 2016 România a înregistrat un deficit bugetar, calculat după metodologia Uniunii Europene (ESA), de 3% din PIB. Alături de România, alte trei state au depășit această limită, respectiv Spania (4,5%), Franța (3,4%) și Marea Britanie (3%). Acest rezultat vine în contextul în care tendința generală la nivelul Uniunii a fost de consolidare a deficitelor bugetare ale statelor membre, deficitul mediu fiind de 1,7% în 2016 comparativ cu 2,4% în 2015. Prin urmare, țara noastră a depășit ușor ținta de deficit care a fost asumată la 2,96% din PIB.

Singura veste bună este că, în ciuda majorării deficitului bugetar, datoria publică a fost ținută sub control, nivelul acesteia fiind printre cele mai scăzute în rândul statelor membre, fiind de 37,6% din PIB, cu mult sub nivelul maxim acceptabil de 60% din PIB. Alături de țara noastră, statele cu cel mai redus nivel al datoriei publice au fost: Estonia (9,5% din PIB), Luxemburg (20% din PIB), Bulgaria (29,5% din PIB) și Cehia (37,2% din PIB), în timp ce media la nivelul întregii Uniuni a fost de 83,5%.

Potrivit datelor Eurostat, România a înregistrat anul trecut cel mai ridicat ritm de creștere a deficitului bugetar între statele membre, acesta ajungând la 3% față de 0,8% cât a fost în 2015. Principala explicație constă în relaxarea fiscală adusă de măsurile prevăzute de Noul Cod Fiscal care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016 și, în special, reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%.

În acest context, se ridică problema oportunității continuării măsurilor de politică fiscală expansionistă anunțate de guvern și asumate prin programul de guvernare.

„Reamintesc că în ultimele săptămâni, Ministrul Finanțelor Publice s-a arătat determinat să continue politica de relaxare fiscală în condițiile în care măsurile anunțate au fost calificate de majoritatea specialiștilor drept nerealiste, puncte de vedere enunțate și de către mine în repetate rânduri” crede deputatul PNL Pirtea.

Alte subiecte :

Citește și :