9.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Marian Munteanu, dovedit colaborator al Securităţii de expertiza grafologică

Colegiul CNSAS va lua mâine în discuţie dosarul de la Securitate al fostului lider al Pieţei Universităţii. Decizia de a se face o expertiză grafologică a venit ca urmare a declaraţiilor lui Munteanu, pentru a se evita un scandal public pe această temă.

Marian Munteanu a colaborat cu Securitatea lui Ceaușescu. Informația a apărut cu ani în urmă și a fost reanalizată în primăvară, când Munteanu a fost nominalizat de PNL drept candidat la Primăria Capitalei. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității va dovedi săptămâna aceasta că liderul politic, care acum și-a anunţat candidatura la alegerile parlamentare, a scris cu mâna lui toate documentele aflate în dosarul preluat din arhiva Securității, neau informat surse de încredere. Astfel se va demonta întreaga apărare de până acum a lui Marian Munteanu, care a susținut că nu a scris şi semnat niciun document în relația cu Securitatea, scrie evz.ro.

La CNSAS a ajuns Nota cu concluziile expertizei grafologice. A venit într-un singur exemplar, cum este şi normal, şi se află la preşedintele Consiliului, care le-a arătat-o membrilor Colegiului, pentru că marţi se va lua în discuţie cazul Marian Munteanu. Întregul Raport de expertiză urmează să sosească prin poşta specială. La baza deciziei va sta exact rezultatul final transmis deja preşedintelui CNSAS.

Apariţia angajamentului de colaborator

Pentru prima dată, angajamentul de colaborator cu organele de Securitate, semnat de Marian Munteanu, a apărut în revista „Revanşa”, a cărui director era Nica Leon, în nr 11, anul II, din 1991. Documentul era însoțit de o chitanță care atesta că a fost plătit pentru serviciile sale. Potrivit acestuia, Marian Teofan Dragoș Munteanu, pe numele său complet, a semnat la data de 28 martie 1988, un angajament cu fosta Securitate, devenind astfel, sub nume conspirativ, „Ioan”, informator al Direcţiei Securităţii Statului.

Racolarea din 1988

În cursul lunii iunie a acestui an, ziarul Adevărul a reluat povestea legăturii dintre Marian Munteanu și Securitatea lui Nicolae Ceaușescu, susținând că: În martie 1988, după o întâlnire aproape amicală cu doi „aghiotanţi” ai fostului regim, Munteanu, pe atunci student în anul I la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti, semnează, ca persoană de sprijin, angajamentul cu Securitatea, fiind botezat „Ioan”, nume conspirativ sub care va semna, ulterior, mai multe note informative.

Totodată, Adevărul afirma: „Lista de relaţii”, aşa cum a fost păstrată printre documentele din dosarul lui Marian Munteanu de la CNSAS, este scrisă de acesta în 24 martie 1988, cu doar patru zile înainte de semnarea angajamentului cu Securitatea. Pe listă, Munteanu trece numele lectorului de limba portugheză, dar şi numele a patru studenţi chinezi, a unui student iugoslav şi a unuia din SUA, cu care era coleg de facultate. În finalul documentului pe care îl semnează cu numele Munteanu, oamenii Securităţii, care iniţiaseră întâlnirea mai mult de tatonare în vederea racolării tânărului student la Filologie, precizează că „prezentul material a fost obţinut pentru cunoaşterea posibilităţilor informative ale candidatului în rândul cetăţenilor străini”.

Citește continuarea AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :