9.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Mai mulţi dascăli din Olt vor rămâne şomeri -VIDEO

Dascălii care ar putea rămâne şomeri sunt cei care în prezent predau ore care aparţineau celor ce au promovat pe posturi de conducere, fiind degrevaţi de acestea. Şi asta pentru că, în cazul în care cel ce ocupă postul de director nu promovează acest concurs va trebui să se reîntoarcă la catedră, reluându-şi orele în dezavantajul dascălului care i-a ţinut locul şi care va rămâne, spune şefa IŞJ Olt, va rămâne şomer.

„Nu sunt de acord cu momentul ales pentru organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, pentru că destabilizează sistemul de educaţie. Ne aflăm la începutul anului şcolar, sunt foarte multe lucruri de rezolvat în interiorul unei şcoli, iar directorii unităţilor de învăţământ sunt obligaţi se rezolve aceste lucruri pentru că nu pot merge înainte. Şi ne aflăm în situaţia în care ei trebuie să înveţe şi vor avea un handicap faţă de colegii lor care nu sunt în acest momet directori. După aceea, mobilitatea de personal, pentru că în cazul un director aflat în funcţie, orele din degrevarea lor sunt ocupate de alţi profesori, şi dacă directorul nu promovează examenul, acel profesor va trebui să plece de pe acele ore şi va deveni şomer”, a declarat Felicia Man.

Ea a mai spus că metodologia elaborată pentru acest concurs dezavantajează mai mulţi directori în funcţie care nu vor putea participa la concurs.

„Eu sunt un pic supărată pentru că nu toţi colegii noştri care ocupă în acest moment, legal, funcţia de director şi director adjunct pot să se prezinte la concurs. Sunt acei directori-educatoare sau institutori care nu au studii superioare de licenţă. Acest lucru este reglementat de Legea 1 şi li se permite, conform legii şi regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, să fie directori, însă această metodologie de concurs nu le permite”, a precizat şefa IŞJ Olt.

Ministerul Educaţiei a anunţat organizarea, în luna octombrie 2016, a unui nou concurs pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct la nivelul unităţilor de învăţământ. Miza concursului este depolitizarea învăţământului. La gâtul guvernului au sărit reprezentanţii câtorva partide, cei mai porniţi fiind reprezentanţii PSD. Recent, Comisia de învăţământ din Senat, condusă de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, a pregătit, săptămâna trecută, un amendament în procedură de urgenţă pentru modificarea Legii învăţământului, astfel încât organizarea concursului să aibă loc după finalizarea anului şcolar care tocmai a început, în vara anului 2017.

„Ministerul Educaţiei s-a angajat să organizeze acest concurs public pentru funcţiile de directori ai şcolilor din România şi vreau să vă anunţăm că nu ne vom opri. Iniţiativa de la Senatul României, de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege în aşa fel încât aceast concurs să fie amânat până în vara anului viitor mi se pare, de fapt, o continuare a unei politici de condiţionare a şcolilor din România şi de subordonare a acestor şcoli unor interese de partide”, a declara, marţi, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

sursa: olt-alert.ro

Alte subiecte :

Peste 30 de sportivi din toată țara s-au reunit la Timișoara, la Cupa României la scrabble – ediția 2024. FOTO-VIDEO

Competiția, găzduită de Casa Politehnicii nr. 2, s-a încheiat cu victoria lui Laurențiu Dan Sandu, de la CSM București, urmat de Cosmin Donciu și...

La Timișoara liberalii au ieșit în stradă | FOTO-VIDEO

Deși situația politică de la nivelul județului Timiș este destul de încurcată de o bună bucată de vreme se pare abia acum au...

Citește și :