9.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Locul cu cea mai sărată apă de mare de pe tot litoralul românesc

Cea mai sărată apă de mare de pe tot litoralul românesc se găseşte la Vama Veche. Şi unde e concentraţie de sare mai mare, e un ecosistem marin mai sănătos, spun specialiştii. Şi sunt mai multe specii, inclusiv căluţi de mare. Marea Neagră nu e, oricum, dintre cele mai sărate ale lumii. Apa de la noi e de două ori mai dulce ca în Mediterana.

Apă turcoaz, limpede, cu aspect exotic se găseşte rar în Marea Neagră, tocmai din cauza salinităţii sale mai reduse. Cei pentru care contează şi aceste aspecte preferă să meargă la Vama Veche. Potrivit specialiştilor, nivelul de salinitate al apei ţine pur şi simplu de distanţa faţă de gurile de vărsare ale Dunării.

„Este de aşteptat ca pe măsură ce ne deplasăm de la Chilia, spre sud, spre graniţa cu bulgarii, salinitatea să crească”, explică Simion Nicolaev, director la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

„Litoralul românesc este un pic mai diferit datorită aportului de apă dulce pe care îl aduce în fiecare an Dunărea”, spune Mihaela Cândea, director al organizației ecologiste Mare Nostrum.

Aproape de graniţa cu Bulgaria concentraţia de sare din apă creşte până aproape de media Mării Negre. O medie aflată la mare distanţă, însă, de alte bazine.

În zona Vama Veche salinitatea este de aproximativ 20 la mie, adică 20 de grame la litru. Acest coeficient este totuşi mult mai scăzut comparativ cu cele din alte mări şi din oceane. Spre exemplu, în Marea Mediterană, salinitatea medie este de 35 la mie.

„Numărul de specii din Marea Neagră nu depăşeşte 3.600 toate, în Marea Mediterană depăşesc 7.000”, arată Simion Nicolaev care este una dintre consecințele acestui fapt.

Pe litoralul românesc, salinitatea creşte de la 6 grame la litru, ajunge la 15 în zona Mamaia şi atinge punctul maxim de 20 la Vama Veche. Gradul mai mare de salinitate face să prospere ecosistemul marin.

„Scoicile în general nu rezistă în ape dulci, dacă sunt specii de apă de mare, pentru că ele filtrează foarte multă apă. De asemenea, delfinii sunt specii de mamifere adaptate apelor marine şi o apă mai dulce nu prea le place”, explică Mihaela Cândea.

Specialiştii spun că zona Vama Veche-2 Mai este cea mai bogată în specii marine de la ţărmul românesc al Mării Negre. E singurul loc de pe litoralul nostru unde se gasesc şi căluţi de mare.

„Chiar nu ştiam, veneam aici doar pentru atmosferă, pentru lumea de aici”, spune un turist.

Sursa: DIGI24.ro

Alte subiecte :

Căutăm jandarmi juniori pentru o zi

Vrei să te joci cu cei mai fideli parteneri, cățelușii Jandarmeriei? Ți-ar plăcea să pornești sirenele mașinilor de intervenție? Ziua Jandarmeriei...

Decernare, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler directorului general al TNTm

Joi, 28 martie 2024, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a avut loc evenimentul de decernare...

Citește și :