Liliana Ardelean aduce în fața publicului „Pașii ologului”, o carte a iubirii

851

Reprezentante ale Asociațiilor Femeilor de Afaceri din Timișoara, Cluj, București, Brașov, Constanța și Vâlcea au strâns rândurile, la Timișoara, la invitația liderului CAFA – Coaliția Asociațiilor Femeilor de Afaceri, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, pentru a discuta despre „Rolul femeilor în integrarea tinerilor pe piața muncii”.

La sfârșitul săptămânii, la Timișoara, europarlamentarul PPU a prezentat o situație a femeilor din Europa cu perspective, părți bune și mai puțin pozitive, iar președinta Asociației Femeilor de Afaceri Timiș, Angela Podariu, le-a vorbit participantelor despre rolul femeii în istoria României. O tânără antreprenoare a prezentat un model de afacere cu detalii concrete despre riscuri și șanse de succes, ziua fiind continuată cu dezbateri privind consolidarea CAFA.

„Concluziile au fost pozitive: vom continua si vom identifica alte asociații pentru a le integra în Coaliția noastră! Sunt înconjurată de femei ambițioase, cu putere de muncă și planuri de viață foarte îndrăznețe! Suntem o forță și trebuie să rămânem așa! Se poate!”, a declarat Maria Grapini.

Partea de final a întâlnirii a fost rezervată unei cărți de o factură cu totul specială. Doamna Liliana Ardelean a adus pentru prima dată în fața publicului, chiar de la editură și înaintea lansării oficiale, un volum impresionant. Cu tactul, dar și perseverența ce o caracterizează ca om de litere, a abordat un subiect doar în aparență dureros. Un fapt de viață, ce a răsturnat destinul unui puști cu o copilărie destul de grea. O poveste despre luptă și dragoste. Nu este o abordare exterioară și rece. Din contră, se comprimă în paginile romanului o poveste de început greu cu multe vicisitudini explicate cu mult drag și înțelegere.

Cea mai nouă creație a scriitoarei, „Pașii ologului – povestea unui învingător”, aduce în fața celor ce au îndoieli o felie de viața reală, nu ficțiune. Un destin ce părea frânt devine de fapt istoria unui om realizat ce se mulțumește cu neajunsurile vieții de ființă cu severe limitări fizice și care, prin puterea dragostei, are o carieră, o familie închegată și privește cu optimism spre viitor.

Jurnalista și scriitoarea Veronica Balaj a prezentat întradevăr impresionanta istorie a unui om deosebit, pe nume Costel, prezent în sală, admirat și aplaudat cu lacrimi în ochi, de către participante. Costel și-a pierdut picioarele și o mână, într-un nefericit accident. Nu și-a pierdut, însă, speranța și iubirea pentru viață. Având proteze doar la picioare, personajul cărții lucrează, are familie, cântă la nai si muncește în gospodărie. Mesajul său? Impresionant, fără cuvinte: „Se poate ! Eu nu pot să mă plimb, dar pot să merg. Trebuie să muncim, nu să cerem!”

Acum, ca psiholog cu temeinice studii, Costel se ocupă de tratarea unor copii ce au aceleași probleme ca cele trăite de dânsul în copilărie. Încearcă să-i conducă peste obstacole pe cei ce suferă de șocurile post traumatice, la un centru de la Oradea, unde face naveta săptămânal. De la viața prin orfelinate, la familia impovărată ce nu a avut parte de atenția mamei, până la recentele studii de masterat, totul este povestit cu tandrețe. Acestă viață este salvată prin dragostea unei familii de care nu a avut parte Costel în tinerețe.

Este un adevărat Bildungsroman ce prezintă procesul de formare a unei personalități ce trece prin frământările impuse de viață. Totul stă sub semnul unei dualități ce are două laturi majore: lupta pentru o viață apropiată de normal și disperare ce lovește un om cu necazuri. Romanul are mai multe fire epice ce se intersectează și se despart în mai multe perioade distincte.

CAFA a preluat, evident, atât mesajul, cât și optimismul celui mai special invitat al întâlnirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.