Liceul timişorean care nu creează şomeri! Toţi absolvenţii sunt angajaţi, ba chiar mai mult, elevii primesc şi burse-VIDEO

5038

Elevii Colegiului Tehnic Electrotimiș au ocazia de a învăța meseria de strungar, de a deveni tehnicieni în automatizări, tehnicieni în instalații electrice sau chiar tehnicieni mecatroniști, încă din liceu. Proaspeții liceeni, din clasele a-IX-a, sunt îndrumați atât de cadrele didactice, cât și de 11 agenți economici, în ceea ce privește meseria aleasă.

Deoarece sistemul de învățământ românesc a renunțat la școlile profesionale sau la şcolile de arte și meserii, elevii și dascălii se confruntă cu o situație precară. Elevii sunt îndrumați, încă de la vârste fragede, să continuie studiile superioare, plecând de la premisa că altfel nu vor reuși în viața. Ei bine, în momentul actual, mulți au diplome, dar nu și un loc de muncă. Cei mai mulți dintre viitorii absolvenți ai Colegiului Tehnic Electrotimiș nu își doresc să continue studiile superioare. Elevii vor să aibă un loc de muncă și să fie profesioniști în meseria pe care o doresc. Cadrele didactice sprijină și susțin elevii în tot ceea ce înseamnă dezvoltare profesională.

Liceul a început parteneriate cu firme private cu aproximativ 6 generații de elevi în urmă. În cadrul acestor proiecte, elevii trec prin diferite filtre de evaluare. Începând cu interviul primordial, pregătit de angajator, pentru elevi, aceștia au oportunitatea de deveni chiar angajați ai firmei. Firmele care recrutează elevii încă din primul an de liceu, pun la dispoziția acestora trei ani de pregătire practică. După finalizarea stagiilor de practică, cei mai mulți dintre elevi rămân ca angajaţi în firmele unde și-au desfășurat activitatea.

”Avem onoarea de a avea 11 agenți economici parteneri ai școlii noastre, care au fost invitați la interviul de selecție al elevilor. Elevii clasei a-IX-a au specializarea de strungari și electroniști. În urma interviurilor, elevii vor opta spre unul din cei 11 agenți, urmând ca mai apoi să își desfășoare practica. Mulți dintre elevii care au absolvit liceul au fost angajați în aceste instituții. Am avut absorbție de aproape 100%. Suntem una dintre puținele școli din județ care, în afara bursei profesionale, acordăm și o bursă din partea agenților. Interviurile pentru practica elevilor au loc la fiecare început de an”, declară Doina Olaru, profesor responsabil de practica elevilor al liceului Electrotimiș.

Proiectul stagiilor de practică, în colaborare cu firmele mari din Timișoara, aduce un beneficiu în plus eleviilor. Aceștia nu dispun doar de practicarea meseriei, ci și de două burse, alocate proiectului de practică. Ministerul Educației stimulează elevii cu suma de 200 de lei, iar firmele private ajută elevii cu sume între 200 și chiar 500 de lei. Astfel, munca practicată în instituții este răsplătită atât financiar, cât și profesional.

”Noi încercăm să atragem elevii și să le oferim oporunități prin care să se dezvolte ca și meseriași. Pentru a desfășura această practică s-a înființat sistemul de învățământ dual. Acest sistem ne permite să îndrumăm elevii. Pe parcursul practicii aceștia pot începe să prindă drag de meseria pe care vor să o urmeze. O meserie pe care o stăpânești foarte bine și o ai ca bază poate face mult mai mult decât studiile superioare sau alte diplome. Elevii pot ajunge să aibă un salar foarte motivant din postura de meseriași. De multe ori salariul este mult mai motivant decât a celor care au numeroase diplome”, spune Monica Bădău, manager în resurse umane la Elba Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.