6.2 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Leo taie și coase mai ceva decât Croitorașul cel Viteaz! Și e doar un biet robot…VIDEO

Premieră în  chirurgia robotică timișoreană! Clinica II Chirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara face o nouă surpriză medicală. Așa cum ne-au obișnuit deja, specialiștii de aici nu s-au mulțumit să gândescă simplu și banal. Parcă sunt neliniștiți și caută noi metode de lucru cât mai sigure și cât mai avantajoase bolnavului.

Recent a avut loc o operație în premieră regională. Chiar dacă nu s-a aflat dacă s-a mai fi făcut acestă procedură până acum unui bolnav de la noi din țară, medicii timișoareni spun, cu modestie, că nu-și arogă premiera națională pentru că poate totuși ar fi posibil să se mai fi lucrat după acestă metodă la clinica de la Fundeni, București.

robot operatie (1)

Vorbim dspre un pacient de 64 de ani, din Bethausen, care avea nevoie de urgență de o operație de extirpare a unei tumori esofagiene. În mod normal, ar trebuit deschise două mari cavități: cea abdominală și cea toracică, într-o intervenție extrem de grea și poate chiar periculoasă pacientului. S-a ales însă o cale minim invazivă cu ajutorulul celui mai modern robot operator care există la noi în țară. Astfel s-a realizat rezecția tumorii esofagiene, intrând în mediastin, transhiatal, după care s-a preparat un tub gastric, care a fost dus prin breșa diafragmatică intratoracic și s-a anastomozat intratoracic la esofag. De fapt, echipa extrem de complexă, formată din 20 de specialiști, a asistat robotul care a făcut treaba cea mai grea. De la un monitor-consolă, chirurgii operau un pacient aflat la o oarecare distanță. Robotul nu permite nici un fel de tremur al mâinilor, nu permite mișcari bruște și periculoase.
În loc de o tăietură enormă peste tot toracele și abdomenul bolnavului s-a pătruns prin patru găuri de doar opt milimetri diametru. În acest fel s-a evitat efectuarea unei toracotomii și laparotomii, proceduri agresive și delabrante care ar fi prelungit convalescența mai multe săptămâni. În acest mod se scurtează enorm inserția socială a pacientului, cu o vindecare rapidă și evitand multe complicații, medicale dar și de altă natură.

OPERATIE ESOFAG LA SPITALUL JUDETEAN.Still008

Gheorghe Cuth spune că de a doua zi a putut umbla pe picioare și abia așteaptă să ajungă acasă să poată circula cu bicicleta.

OPERATIE ESOFAG LA SPITALUL JUDETEAN.Still005

Profesorul doctor Lazăr Fulger, șeful clinicii, arată că robotul operator „Da Vinci” a fost achiziționat printr-un program european ce finanțează cercetarea știintifică . Scopul principal este de a recolta probe (tumori) pentru cercetare. Până acum a fost folosit cu succes în circa 70 de operații complexe. Se pretează la orice fel de intervenții.

OPERATIE ESOFAG LA SPITALUL JUDETEAN.Still011

Profesorul doctor Ciprian Duță scoate în evidență finețea și precizia cu care se poate lucra în spații foarte strâmte cu brațele acestui robot. Tocmai datorită rezultatelor obținute în cercetarea medicală, în curând vor participa la un congres de la Budapesta, unde se vor prezenta experiențele timișorenilor. În acestă parte de Europa nu există un astfel de aparat, nici Serbia nici Ungaria. La noi în țară mai există poate șase sau șapte roboți dar de generații mai vechi. Iar unii nu mai sunt în funcție.

robot operatie (3)

Doctorul Dan Brebu, este cel mai tânar membru al echipei ce muncește cu acest robot. Și dânsul apeciază deosebit avantajele „robotizării” actului operator. În ambele moduri intervenția ar fi durat tot cam cinci ore dar nu se pot compara precizia și siguranța iar rezultatele sunt clar superioare.

SONY DSC

 

Printr-un nou program european, care se va accesa în curând, se încearcă obținerea de fonduri și echipamente auxiliare care permit ca în următorii ani să fie instruiți peste o mie de specialiști, care să poată folosi un robot. Oricum și până acum conducerea spitalului a înțeles importanța echipamentului și a achiziționat multe instrumente complementare, deloc ieftine, dar necesare robotului.

ROBOT OPERATIE SPITALUL JUDEȚEAN (2)

În loc de concluzie, „Da Vinci” în ciuda numelui nu este sculptor. Nici măcar italian nu e. Vine de peste ocean și e un chirurg mai aparte. Nu obosește, nu-i tremură mâna. Are un singur hobby, să muncească cât mai mult. O mică diferență ar fi, în loc de două mâini ca orice medic, are patru brațe!

Robotul „Leo” Da Vinci are nevoie de o echipa numeroasă între care și un inginer de roboți ce trebuie să fie în sala de operații. Tot efortul merită, când vezi că acestă unitate se găsește în topul 100 al clinicilor de chirurgie din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica că pune la cale sabotarea ședinței de guvern, programată joi, la Timișoara  | VIDEO

Joi, într-una din sălile Prefecturii Timiș, va avea loc o premieră a administrației naționale. Ședința obișnuită de Guvern va avea loc pentru prima dată în...

Noul magazin Altex din zona AEM își va întâmpina joi primii clienți. Se anunță o deschidere cu surprize și oferte speciale

Noul magazin va fi deschis începând de joi, 25 aprilie. Este cel mai mare magazin Altex din Timișoara. Toți cei care treg pragul sunt...

Citește și :