6.2 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

La teatrul Csiky Gergely va fi o lună plină de evenimente

Sfârșitul de an este pregătit cu mult timp înainte în toate instituțiile de artă din oraș. Este o efervescență de efort comun pentru a pregăti cele mai interesante intâmplări artistice ca un bilanț al anului ce pleacă.

Nici la teatrul de limbă maghiară nu stu lucrurile altfel. Dovadă stă programul extrem de încărcat din care orice spectator poate alege ce-i place. Nu lipsește nimic de la comedie, piese pentru copii sau spectacol muzical sau piese din repertoriul clasic.

Sâmbătâ și duminică, 2 și 3 decembrie 2017, 19:00 Sala Studio  Wiener Walzer, de Görgey Gábor, regia Szász Enikő.  O comedie neagră ce analizează problema moralităţii şi a sincerităţii faţă de noi înşine, pornind de la  cazul unei crime petrecute în trenul numit Wiener Waltzer.
Distribuţie: Kiss Attila, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Bicskei István, Balázs Éva, Molnár Bence, Aszalos Géza, Mátyás Zsolt Imre
Bilete: 12/6 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin  www.biletmaster.ro Se asigură traducere în limba română la cască.

Marți, 5 decembrie 2017, 11:00, Sala Studio
SCUFIŢA ROŞIE (PIROSKA), spectacol non-verbal pentru copii, în regia lui Bereczki Csilla
Reimaginată de Bereczki Csilla, „Scufița roșie” este o călătorie prin istoria muzicii, de la Mozart la recompunerea motivelor folclorice și înapoi. Reauzim compoziţiile lui Prokofiev, Stravinsky, Bach, Şostacovici și Ravel, melodii ce devin fondul pe care este proiectată clasica poveste a fetiței, a lupului, a  bunicuței și a vânătorului. Finalul poveștii a fost modificat cu o turnură optimistă și pozitivă.
Distribuţia: Lukács Szilárd, Mihály Csongor, Nagy Dóra,Szilasi Eszter Júlia, Vass Richárd
Bilete: 12/6 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro Se asigură traducere în limba română la cască.

Miercuri, 6 decembrie 2017, 19:00, Sala Studio
AVALANŞA (LAVINA) de Tuncer Cucenoglu, în regia lui Kedves Emőke
Povestea urmăreşte o familie dintr-un sătuc în Anatolia, care trăieşte sub ameninţarea iminentă a avalanşei. Pentru a se proteja, cu ani în urmă sătenii au căzut de acord ca timp de nouă luni pe an să trăiască în tăcere, fiind interzise petrecerile, folosirea armelor sau naşterile. Însă o tănâră va naşte înainte de termen şi ameninţă să perturbe liniştea din sat. Citită în cheie simbolică, „Avalanşa” poate fi o metaforă a sistemelor totalitare în care populaţia trăieşte dominată de frica de a nu încălca regulile.
Distribuţia: Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Kiss Attila, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Mátrai Lukács Sándor, Simó Emese, Tar Mónika
Bilete: Bilete: 12/6 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro Se asigură traducere în limba română prin supratitrare.

Vineri, 8 decembrie 2017, 19:00, Sala Studio
SPECTACOL INVITAT DIN CLUJ-NAPOCA, Asociația Váróterem Projekt:
REACTING CHERNOBYL, după texte de Svetlana Aleksievici și Wladimir Tchertkoff, regia Cosmin Matei. Cu: Maya Sebők, Emőke Pál, Tímea Udvari, Levente Imecs-Magdó, Zsolt Csepei, András Hatházi, Júlia Sipos. Spectacolul abordează catastrofa nucleară din 1986, bazându-se pe cărțile Svetlanei Aleksievici și Wladimir Tchertkoff. “De la bun început, miza pare a fi dezmeticirea memoriei colective din amorţeala confortabilă pe care o garantează, întotdeauna, trecerea timpului. De aici porneşte şi autoarea cărţii: „Este uşor să aluneci în banalitatea unor lucruri grozave…”, spune ea într-un interviu cu sine însăşi, folosit ca introducere/notă justificativă a întregului demers. Dramaturgul Raluca Sas-Marinescu preia acest enunţ cu iz apoftegmatic, folosindu-l ca pe un laitmotiv în monologul care deschide spectacolul − un fel de crochiu al lumii post-Cernobîl, în care istoria pare să-şi fi pierdut coerenţa.” (Revista Cultura)
Bilete: Bilete: 12/6 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro Se asigură traducere în limba română prin supratitrare.

Duminică, 10 decembrie 2017
Foaierul teatrului, 18:00 – Lansarea cărții de poezie a actorului Mátyás Zsolt Imre, „Diógyerekek”. Sala Mare, 19:00 – Concert rock Müller Péter Sziámi Andfriends (Ungaria)
Bilete: Bilete: 20/10 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro

Luni, 11 decembrie 2017, 19:00, Sala Mare
SHAKESPEARE, SONNET 66 după William Shakespeare, regia Kokan Mladenovic
O abordare nouă a textului „Sonetului 66”, care reprezintă un punct de pornire pentru discutarea problemelor universale ale societăţii. Un spectacol viu, cu muzică originală, bazat în cea mai mare parte pe mişcare şi un limbaj teatral universal. Fiecare vers din sonetul 66 este transformat într-o scenă despre foamea de înavuţire şi statut, imigranţi, terorism, corporaţii, război, ambiţie, etc.
Distribuţie: Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Horváth Anna, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátrai Lukács Sándor, Mátyás Zsolt Imre, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Simó Emese, Tar Mónika, Tokai Andrea
Bilete:20/10 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro Se asigură traducere în limba română prin supratitrare.

Marți, 12 decembrie 2017, 19:00, Sala Mare
ULTIMA MUTARE , regia Kocsárdi Levente
“Care e secretul Teatrului? Dragostea, bineînţeles. Fără dragoste, durerea şi înfrîngerea sunt doar durere şi înfrângere. Nimic altceva. Dragostea, însă, le face să devină frumuseţe şi înţeles.” Spectacolul ne face cunoştinţă cu ultimii actori rămaşi într-un teatru vechi, a cărui clădire este propusă pentru demolare. Regele, Regina, Ducele şi Fata rememorează rolurile din vremurile de glorie, pledând pentru apărarea statutului actorilor şi al artei în societate. Pe fondul sonor al lucrărilor de demolare a teatrului, se vorbeşte despre construirea unui nou mall, a unui cartier rezidenţial sau a unei clădiri de birouri, situaţie atât de familiară în actualitate. Inserturi din operele lui William Shakespeare, Friedrich Schiller, Eugène Ionesco și Örkény Istvàn.
Distribuţia: Fall Ilona, Horányi László, Lukács Szilárd, Mátrai Lukács Sándor, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Szász Enikő, Vass Richárd. Se asigură traducere în limba română la cască.
Bilete: Bilete: 12/6 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro

Joi, 21 decembrie 2017, 19:00 Sala Mare PREMIERĂ
RABENTHAL, de Jörg Graser, regia Radu Afrim
Scenografie: Irina Moscu, Distribuție: Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Lukács Szilárd, Mihály Csongor, Tokai Andrea, Vass Richárd și alții
„Dragostea este nemiloasă” – spune regizorul și autorul german Jörg Grasser în textul său care nu a fost montat încă pe scenele din România. Negustorul de artă Rabenthal își duce soția, Helena, la petrecerea de nuntă care se ține la subsolul unui restaurant dubios, unde se servește doar „pește viu”. Helena este supusă la un șir de umilințe și încercări, pentru a-și amuza soțul plictisit de avere și convențional.

Joi și vineri, 28 şi 29 decembrie 2017, 19:00 Sala Studio
ZI-I! (HUZD RA!) – serată muzicală cu muzică maghiară interpretată de Borbély B. Emília, Éder Enikő, Kiss Attila, Molnos András Csaba regia: Molnos András Csaba conducător muzical: Borsos Pál
Bilete: Bilete: 12/6 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro

SPECTACOL JUCAT ÎN DEPLASARE:
• 10 decembrie – “MAGHIAR” – Teatrul Bitef, Belgrad, SERBIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO,...

Sute de vizitatori la Mec Days – Zilele Facultății de Mecanică din UPT

Sute de elevi au venit marți, 23 aprilie 2024, încă de la primele ore, la Facultatea de Mecanică, una dintre cele...

Citește și :