Iubirea se termină pe vremea ploioasă? Puţine “Lacăte ale iubirii”, anul acesta, pe Podul Îndrăgostiţilor din Timişoara

755

Se spune că istoria podului cu lacăte a luat naştere într-un oraş din Serbia, acum mai bine de un veac. Povestea de iubire dintre un cuplu de sârbi a avut un final trist. Băiatul, ofiţer plecat la război, s-a îndrăgostit de altcineva. Aflându-se lucrurile acestea, logodna cuplului de sârbi s-a rupt, iar fata s-a stins după o îndelungă perioadă de suferinţă în dragoste. Pentru a nu se întâmpla aceeaşi tragedie, legenda spune că sârboaicele din acea localitate “şi-au prins”, de-a lungul timpului, numele lor şi al iubiților pe acel pod unde obişnuiau, odinioară, protagoniştii poveştii să se întâlnească.

În prezent, multe oraşe ale lumii sărbătoresc “Lacătele iubirii” în data de 14 februarie. Poduri celebre cu sute, poate mii de lacăte ce au tăinuit acea iubire nemuritoare, regăsim în ţări precum Franţa, Marea Britanie, SUA, Germania, Rusia şi altele. Şi la noi, în România, Podul Îndrăgostiţilor a devenit un eveniment plăcut, pe care multe cupluri de tineri îndrăgostiţi îl celebrează.

La Timişoara, a avut loc, astăzi, cea de-a V-a ediţie a evenimentului “Podul Îndrăgostiţilor – Lacătele iubirii. Tinerii îndrăgostiţi au fost aşteptaţi între orele 12.00 şi 17.00 să-și mărturisească dragostea ce şi-o poartă unul celuilalt.

“Pe această cale ne propunem să venim în sprijinul cuplurilor din Timişoara, oferindu-le oportunitatea de a-şi exprima sincer şi deschis sentimentele. Tinerii vor putea lega lacăte primite din partea noastră, ca simbol al preţuirii şi loialităţii. Ne-am gândit că vin doar tinerii care, cred, se iubesc foarte mult pe această vreme. În principiu, cam în fiecare an prindem vreme de genul acesta”, a declarat organizatoarea evenimentului.

Vremea neprielnică, de data aceasta, a fost test pentru cupluri, doar câteva dintre acestea au ajuns astăzi pe Podul Îndrăgostiţilor. De la începutul evenimentului, doi tineri îndrăgostiţi şi-au marcat iubirea pe lacăt şi au aruncat împreună cheiţa peste pod. Alţi doi tineri îndrăgostiţi şi-au declarat dragostea, iar vraja iubirii putea fi citită în privirile lor.

“Pe vremea mea nu era Valentine’s Day. Este o sărbătoare de împrumut, cu Dragobetele sunt de acord”, povesteşte un domn de vârsta a treia, aflat în trecere pe pod.

Sfântul Valentin sau Valentin din Terni (astăzi, în Italia) a fost un martir condamnat de împăratul Imperiului Roman, Claudius II, pentru faptul că acesta cununa, în secret, cuplurile de îndrăgosţiti, ceea ce era interzis. Împăratul se declara împotriva mariajului dintre tineri, gândindu-se că, iubirea îi putea influenţa pe băieţi să nu fie atenţi în lupte. Martirul credea în darul Lui Dumnezeu dat pe pământ şi anume, Taina Cununiei. Înainte de execuţia sa prin decapitare, martirul s-a îndrăgostit de fata paznicului închisorii, scriindu-i un bilet de iubire: “Pentru Valentina mea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.