ITM părtaș la ilegalitățile Uniunii Bulgarilor?

1779

Trei ani de zile, 17 angajați ai Uniunii Bulgarilor din Banat (UBB) au luat salarii fără a semna un stat de plată sau vreun alt act justificativ! Cu toate acestea ITM spune că a lăsat lucrurile în voia sorții pentru că nu știe cine e președintele Uniunii.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș situația de la UBB era cunoscută din anul 2014, când a primit prima sesizare cu privire la situația de acolo. Cu toate acestea, se pare, trei ani de zile nu a făcut nimic!

O altă sesizare, depusă trei ani mai târziu, a reliefat lucruri și mai grave. S-au dat amenzi și avertismente, dar apoi s-a pus batista pe țambal. Motivul este unul halucinant: președintele UBB declarat la Judecătoria Timișoara era mort!

Păi domnilor de la ITM, dacă e mort președintele, UBB are prin statut primvicepreședinte, are vicepreședinți, are structuri statutare care i-au și permis la cele două ture de alegeri din anul 2016 să pună candidați. Nu dați de președinte, mergeți mai jos pe cale ierarhică, nu abandonați cazul.


ITM un răspuns plin de… respect

”În perioada mai 2014-februarie 2017 la ITM au fost depuse și înregistrate 3(trei) petiții ale salariaților Uniunii Bulgarilor din Banat –  România”. Iar în urma controalelor s-au constatat mai multe deficiențe: dosare incomplete ale salariaților, foile colective de prezență necompletate, Registrul electronic nu respecta prevederile legale cu privire la contractele de muncă, etc. ”De asemenea angajatorul nu face dovada plății salariului pentru anul 2014, 2015, 2016 prin semnătura salariaților pe stat de plată sau orice alt document justificativ” spun inspectorii ITM.

Pentru că fapta este extrem de gravă, iar aici se poate contura o eventuală evaziune fiscală, ITM avea obligația să sesizeze Departamentul de luptă Antifraudă din ANAF dar și parchetul.

Cum, însă, UBB era la guvernare și votul lor a fost pentru fiecare guvern din acești ani, iar conducerea ITM este și ea numită – cum altfel?! –  tot politic, instituția alege să facă un fel de balet legislativ care-i face complici cu faptele bulgarilor.

UBB primise indicații de intrare în legalitate și termen de 30 de zile, astfel că în martie 2017 trebuiau să revină la ITM și să dovedească faptul că au intrat în legalitate. Aș, n-a mai călcat nimeni pe acolo și nici nu s-a intrat în legalitate, existând și acum oameni care, de șapte ani, n-au contract de muncă!

”Inspectorii de muncă ai ITM Timiș au solicitat Judecătoriei Timișoara în luna martie 2017 date despre reprezentantul legal al Uniunii Bulgare din Banat – România, deoarece nu s-a mai prezentat nimeni la ITM Timiș pentru control… Judecătoria răspunde ITM Timiș că președintele Uniunii este Mircovici Niculae (acesta fiind decedat la data de 25.09.2016)” ne răspunde ITM.

Asta înseamnă că, potrivit statutului, există totuși un interimar. Normal era ca ITM, tot la Judecătoria Timișoara, să ceară statutul și să identifice cine răspunde, chiar dacă interimar, de situația Uniunii care primește, repet, anual subvenții frumoase de la Statul Român. Și să sesizeze din nou Parchetul pentru ducerea în eroare a organelor judiciare, căci după moartea lui Mircovici UBB avea obligația legală să-și actualizeze situația la Judecătoria Timișoara!


Deputatul care nu poate spune adevărul decât uitându-se în ochii tăi

Contactată și de această dată, având în vedere că, potrivit declarației sale de interese, este primvicepreședinte al UBB, deci ar trebui să fie înlocuitorul președintelui, dacă acesta este decedat, Petronela Mihaela Csokany ne spune că nu mai vrea să declare nimic.

”Am văzut că ați pus poza mea deși eu nu sunt președintele Asociației. S-a spus că eu n-am răspuns la telefon, nici măcar nu am fost sunată” încearcă să ne explice deputata. A lăsat-o mai moale când i s-a spus că a fost sunată chiar de pe acest număr și a trecut la victimizare: ”nu știu de unde ați luat numărul meu de telefon personal că nu este afișat pe Camera Deputaților, mă gândesc că cei care vi-au dat articolul vi-au dat și numărul” a insinuat Csokany. ”Eu nu vreau să comentez, de aceea nici nu am comentat nimic și nici vreau să comentez nimic…”ne spune încercând să închidă telefonul.

Dar insistăm pe faza cu președintele, căci și pe site-ul Camerei Deputaților, la președintele UBB apare tot Mircovici și credem că deputatul care reprezintă minoritatea bulgară în Parlament ar fi trebuit să corecteze. ”Sunați la Camera Deputaților și vorbiți la secretariat… ce vreți să fac? Eu apar acolo… La ora asta vreți să sun la Camera Deputaților să modific numele? Când o să apară legal în acte, atunci o să apară și numele domnului președinte” ne spune deputatul.

Mirați, întrebăm și noi: ”deci nu există un președinte, legal?!”. ”Legal în acte? Întrebați pe cei care vi-au dat articolul, ei au mai multe informații. Eu nu mai vreau să dau nici o informație”.

Noi tocmai asta doream, mai multe informații. Mai ales că ITM face vorbire de plăți fără acte în anii 2014, 2015 și 2016, perioadă în care deputatul Csokany a fost contabila Uniunii. Deci, practic, ea a dat acești bani fără acte!

Și nu este o scăpare de o lună-două ci de trei ani, iată intrăm pe al patrulea și oamenii din UBB spun că situația nu s-a schimbat nici acum.


Partener de încredere al PSD

La moțiunea pentru destituirea Guvernului Grindeanu grupul parlamentar al minorităților a luat decizia să lase fiecare parlamentar să voteze după cum îi dictează conștiința. Mihaelei Csokany i-a dictat să voteze pentru bănățeanul său, Sorin Grindeanu.

Cum toate deconcentratele din Timiș au fost numite în timpul acestui guvern și cum la PSD Timiș tot Grindeanu este la putere, deși exclus de la centru, iar conducerea filialei o are mâna sa dreaptă, Călin Dobra, începem să percepem lipsa de implicare reală și proactivă a ITM în rezolvarea situației de la UBB ca o recompensă pentru votul de atunci.

Deși a spus că nu mai vrea să facă nici un fel de declarații, deputatul Csokany ne-a sunat din nou, la câteva minute, invitându-ne la sediul Uniunii, să ne privim în ochi atunci când ne spune adevărul. Probabil că unii oamenii nu pot spune adevărul decât privindu-te în ochi, deși noi i-am explicat că niciunde Legea 544 privind liberul acces la informațiile de interes public nu prevede această procedură, ba chiar reglementează și cum se răspunde la solicitările telefonice…

Din păcate, multe dintre faptele scoase la lumină de ancheta noastră sunt penale, iar orice complicitate la asemenea fapte este complicitate la infracțiuni. Dar aici nu mai este cazul să ne pronunțăm noi, ci organele de anchetă care, măcar după acest al doilea articol, suntem convinși că se vor sesiza…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.