IT-iștii din Banat, îngrijorați de noua taxă propusă de Guvern

525

Banatul este, alături de Cluj și București, unul dintre polii IT-ului din România. Domeniul este unul dintre cele cu salariile cele mai mari, dar companiile găsesc greu angajați buni. Iar din partea Guvernului, veștile sunt îngrijorătoare.

Taxa de solidaritate anunţată de Guvern a creat o undă de şoc în mediul de afaceri. Deja unii specialişti spun că iau în serios varianta de a pleca din ţară. Ca alternativă, economiştii le recomandă guvernanţilor să lupte mai eficient cu evaziunea fiscală, în loc să inventeze taxe noi.

Potrivit noului program de guvernare, taxa de solidaritate ar urma să fie plătită de anul viitor, de cei care câştigă peste 14.500 de lei, adică de 10 ori salariul minim. În această situaţie s-ar afla aproximativ 30 de mii de oameni, după calculele specialiştilor. Deocamdată nu se ştie valoarea taxei, dar procentele vehiculate îi îngrijorează pe consultanţii fiscali.

Experţii în fiscalitate au şi o recomandare pentru autorităţi: să crească mai bine gradul de colectare a taxelor, decât să introducă unele noi. Şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, are un sfat pentru Guvern.

Întrebat „Credeţi că, în acest moment, România este atractivă pentru investitori?”, Hans Klemm a răspuns: „În acest moment da, dar noul guvern trebuie să facă totul să menţină această atractivitatea. Şi, aşa cum am spus, stabilitatea, predictibilitatea şi transparenţa sunt importante şi consultarea cu oamenii de afaceri străini, cu investitorii sunt importante pentru a menţine această atractivitate”.

Premierul Mihai Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea au anunţat ieri că modificările din programul de guvernare care vizează fiscalitatea vor fi aplicate doar dacă simulările demonstrează că nu vor produce mai multe pagube decât beneficii.

Potrivit noului program de guvernare, taxa de solidaritate ar urma să fie plătită de anul viitor, de cei care câştigă peste 14.500 de lei, adică de 10 ori salariul minim. În această situaţie s-ar afla aproximativ 30 de mii de oameni, după calculele specialiştilor.

Deocamdată nu se ştie valoarea taxei, dar procentele vehiculate îi îngrijorează pe consultanţii fiscali. Experţii în fiscalitate au şi o recomandare pentru autorităţi: să crească mai bine gradul de colectare a taxelor, decât să introducă unele noi.

Şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, are un sfat pentru Guvern. Întrebat „Credeţi că, în acest moment, România este atractivă pentru investitori?”, Hans Klemm a răspuns: „În acest moment da, dar noul guvern trebuie să facă totul să menţină această atractivitatea. Şi, aşa cum am spus, stabilitatea, predictibilitatea şi transparenţa sunt importante şi consultarea cu oamenii de afaceri străini, cu investitorii sunt importante pentru a menţine această atractivitate”.

Premierul Mihai Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea au anunţat ieri că modificările din programul de guvernare care vizează fiscalitatea vor fi aplicate doar dacă simulările demonstrează că nu vor produce mai multe pagube decât beneficii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.