Iohannis ne „linişteşte”. Nici măcar nu se mai pune problema de a trece la moneda euro!

245

Preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră că, în privinţa aderării la zona euro, România se află „într-un non-stadiu”, termenul de 2019 nefiind unul realist şi realizabil. De-a lungul timpului, au fost mai multe „ţinte” privind aderarea României la tona euro.

Prima a fost în 2012. Ratată, bineînţeles. Mugur Isărescu explica atunci că s-a înţeles greşit şi că, de fapt, 2012 era ţinta pentru intrarea în anticameră, pentru demararea discuţiilor. „”Trebuie rediscutată, însă nu amânată foarte mult. 2015 ar fi ca dată, nu 2012”, spunea guvernatorul BNR.

În 2012, preşedintele, pe atunci, Traian Băsescu spunea că nu avem nici un motiv să modificăm ţinta de intrare în zona euro în 2015. I-a ţinut isonul, la vremea respectivă, şi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care spunea că Banca Naţională a României nu a abdicat niciodată de la obiectivul euro 2015.

Tot în 2012, dar spre sfârşitul anului, Victor Ponta spunea deja că anul 2015 nu e „bătut în cuie”, referindu-se la adoptarea de către ţara noastră a monedei unice.

Şi tot atunci, Mişu Negriţoiu atrăgea atenţia că România ar putea adupta euro la 6 ani de la începerea discuţiilor. Care nu începuseră…

Şi tot la sfârşitul anului 2012, guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat oficial că 2015 nu mai este o ţintă pentru trecerea României la moneda euro. Mai mult chiar, un an mai tarziu, la sfârşitul lui 2013, Isărescu vorbea deja despe adoptarea euro… pete 10 ani.

La doar câteva luni, în 2014, acelaşi Isărescu declara că există consens politic pentru aderarea la euro în 2019.

În 2015, după o consultare între preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi guvernatorul Mugur Isărescu, concluzia a fost că e nevoie de consens politic şi de adoptarea unui calendar riguros pentru a pregăti ţara de intrare în uniunea monetară. La câteva zile, premierul Ponta propunea chiar organizarea unui referendum pe această temă.

Pe la începutul lui 2016, guvernatorul Mugur Isărescu spunea că îndeplinim toate criteriile de aderare la euro, dar… nu avem autostradă (!)

Şi ajungem în ziua de azi, 17 noiembrie 2016, câd preşedintele Iohannis declară, senin, că „Ne aflăm într-un non-stadiu. Trebuie să îndeplinim nişte condiţii pe care, în principiu, le îndeplinim, dar, din exces de zel, au fost politicieni care au propus să fim parte a zonei euro din 2019. E atât de nerealist încât nici nu s-au întrunit conditiile tehnice care trebuiau să existe în acest caz”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ