3.1 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Întâlnirea medicilor veterinari din judeţ, cu realizările din 2017 şi priorităţile pe 2018 . Cum se previne pesta porcină africană. FOTO-VIDEO

Astăzi a avut loc întâlnirea medicilor veterinari privaţi din cadrul circumscripţiilor veterinar-sanitare şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul Timiş. Pentru început s-a prezentat bilanţul pe 2017, dar au fost şi puse pe tapet principalelor linii directoare pentru 2018.

Punctul forte la reprezentat peste porcină africană, care din nou a luat cu asalt ţara noastră, pentru început zona de nord a ţării, Satu Mare, dar oricând aceasta se poate exinde şi în alte zone ale ţării, boală ce face ravagii pe unde trece.

„Din această cauză oamenii noştri trebuie să fie pregătiţi ca să poată interveni în caz de necesitate. Boala este foarte periculoasă, ea ducând atât la moartea animalului, cât şi la pagubele economice din ferme sau gospodării, dar şi pagube pe ţară fiind vorba de comerţul cărnii de porc cu alte state ale lumii”, a spus directorul executiv al DSV, Adrian Radu Popa.

Transmiterea unei astfel de boli se poate face în primul rând cu contactul direct cu animalul contaminat, dar şi prin folosirea alimentelor contaminate , cum ar fi folosirea cărnurilor de porc netratate termic, produsele afumate, sărate, congelate , atât cele pe care omul le pregăteşte în gospodăria proprie, cât şi produsele din ferme, unităţi de producţie netratate termic. Cei care se ocupă de creşterea porcilor atât în ferme, cât şi acasă, trebuie să fie foarte atenţi de unde achiziţionează furajele pentru hrana animalelor.

„ Se menţine interdicţia ca porcii domestici să fie lăsaţi liber pe câmp , sau din diverse zone din afara gospodăriilor sau fermelor. Poate exista o semilibertate de mişcare cu condiţia ca spaţiile respective să fie împrejmuite, să nu existe contacte cu porcii misteţ, sau alte animale care circulă necontrolat”, a mai spus Adrian Radu Popa.

Pesta porcină africană, provoacă moartea doar la animale, la om , nu are influenţă, însă pagubele care le produce în gospodării sau ferme sunt deosebit de mari.

Direcţia Sanitar – veterinară a judeţului Timiş, va demara în forţă cu obiectivele ce le are pentru 2018, S-a început deja acţiunea de vaccinare anti-rabică, la câini şi pisici, acţiune ce a început în luna noiembrie şi continuă până în luna februarie, va începe şi vaccinarea la păsări, la pesta aviară, recoltări de sânge de la cai, bovine, vaccinări la ovine, bovine şi cabaline contra antraxului, Oamenii vor trebuii să-şi pregătească păsările şi animalele pentru vaccinuri, fiindcă în cel mai scurt timp medicii veterinari vor acţiona.

Până în vară va trebui terminată prima campanie de vaccinări pentru ca în toamnă să poată începe cea de-a doua campanie. Chiar şi la transportul de cai sunt probleme deosebite, ei trebuie să aibă microcipuri, şi documentele necesare, care uneori lipsesc, şi datorită lipsei unei legislaţii puse la punct, nu se pot realiza controalele ce ar trebuii să aibă loc.

Şi în sacrificarea animalelor este o problemă, fezabilitatea , pentru deschiderea de abatoare de sacrificiu, întreaga reţea de astfel de unităţi este privată, particulară, cadrul respectiv fiind şi în funcţionarea zootehniei.
Abatoarele de sacrificiu pot fi oricând deschise de către orice persoană juridică de drept privat.

Abatoarele mobile ar putea fi necesare într-o bună parte, dar ele acoperând doar un aspect de nişă, neputând acoperii întreaga ţară, care are un efectiv destul de mare de animale.. Consumul de carne din România este destul de mare, iar micile abatoare, sau abatoarele mobile , nu pot face faţă cererii.
Anual în Timiş sunt sacrificaţi peste un milion de porci, ceea ce ar fi suficient fără a se mai accepta şi importul cărnii.

„ În Timiş se sacrifică prin abatorizare cam un milion, spre un milion două sute de mii de porci anual, ceea ce ar acoperii necesarul de carne pentru judeţ, dar datorită legilor economice, aceste produse au circuite atât interne cât şi externe, la fel cum din exterior agenţii economici îşi achiziţionează carnea de porc la preţurile ce le consideră mai bune , acest lucru derivând di tot felul de particularităţi ale pieţei externe”, a spus directorul general DSV Adrian Radu Popa.

Autor: Mihaela Păunescu

Alte subiecte :

Citește și :