Ingo Glass – pe simezele Muzeului de Artă Timişoara

228

Muzeul de Artă Timișoara organizează miercuri, 17 mai a.c., la ora 18.00, la Palatul Baroc din Piața Unirii, vernisajul expoziției personale a celebrului artist plastic Ingo Glass – ”Forme și culori de bază. Spațiu, ritm, lumină”.

Expoziția va fi deschisă în sălile de la etajul al II-lea al Palatului Baroc și include lucrări de sculptură realizate de artist.

Evenimentul de deschidere a expoziției va fi onorat de prezența sculptorului. Vor vorbi Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara și Ingo Glass. În timpul vernisajului va avea loc un recital de pian susținut de Alexandru Reisz.

Născut la Timișoara în anul 1941, Ingo Glass este absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj. A fost forțat de poliția politică să emigreze în 1979 în Germania, renunțând la tot ceea ce avea în țară, ca urmare unui interviu în Financial Times, unde criticase regimul comunist din România.

Ingo Glass reduce arta la esențial, la trei forme principale: triunghi, pătrat și cerc, pe care le împletește în structuri tridimensionale, largi, spațioase. El a studiat teoria culorii și a ajuns la o altă înțelegere comparativ cu acelea ale lui Kandinsky și ale mișcării Bauhaus privind temperamentul formelor și culorilor: ”Kandinsky vedea unghiul ascuțit al triunghiului în galben, unghiul drept al pătratului în roșu și cercul ca un unghi obtuz în albastru. Decizia lui Ingo Glass pentru triunghiul galben, cercul roșu și pătratul albastru este foarte ușor de înțeles. Reprezintă soluția psihologică, opusă celei matematice. Pe de altă parte, întrebarea legată de paleta de culori este interesantă din punct de vedere cosmologic. Începând cu descoperirea expansiunii universului, mișcarea galaxiilor este exprimată printr-un transfer înspre spectrul termal roșu, putând astfel exprima că roșul îndepărtează, iar albastrul, pe de altă parte, se deschide psihologic” (Eugen Gomringer).

„Ceea ce cred că trebuie spus este că în tot ceea ce crează, Ingo Glass înțelege să studieze temele importante ale artei, dar și ale culturii universale. Reflecțiile sale se regăsesc în obiectele original construite și arată o continuă preocupare pentru simplitate, forme, frumusețea formelor și arta combinării culorilor. Sunt câteva argumente pentru care am acordat un interes aparte operei acestui mare artist contemporan. Am făcut-o cu atât mai mult cu cât expoziția lui Ingo Glass e una convergentă cu programul Muzeului de Artă Timișoara, sculpturile sale părând a fi inspirate de rafinata istorie a Timișoarei, de straturile temporale și civilizaționale ale urbei, de experimentele născute ori cultivate aici de-a lungul ultimelor secole de artiști, scriitori, muzicieni și savanți” (Victor Neumann).

Expoziția dedicată sculptorului Ingo Glass va fi deschisă la Muzeul de Artă Timișoara până în data de 19 iunie 2017. Muzeul de Artă Timișoara este deschis zilnic, între orele 10-18 (luni închis).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.