1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Încăierare politică pe proiectul Legii privind prevenția în sănătate!

Dacă românii se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenție vor suporta parțial sau total costurile tratamentelor! Fostul ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu explică noua lege. Încă o dovadă de cinism și dispreț!, sare deputatul Grațiela Gavrilescu de la ALDE.

Eugen Nicolăescu, PNL: cetățenii să învețe să fie responsabili față de propria sănătate

„Proiectul de Lege privind prevenția în Sănătate prevede ca cetățenii să fie informați, să primească gratuit aceste servicii de prevenție ca un drept și o responsabilitate a statului român față de ei, dar solicită ca și cetățenii să învețe să fie responsabili față de propria sănătate. De aceea, cetățenii pot refuza, potrivit prevederilor din proiectul de lege, în scris, serviciile de prevenție, însă în cunoștință de cauză, fiind avertizați că dacă se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenție vor suporta parțial sau total costurile tratamentelor.

Programele de prevenție vor fi finanțate din bugetul de stat și nu din banii asiguraților — ceea ce este corect, echitabil și vor rămâne mai multe fonduri pentru asigurați, contribuabilii la fondul de asigurări de sănătate.

Pentru aplicarea legii, echipele de medici și profesioniști în sănătate publică vor elabora norme de aplicare astfel încât să se ia în considerare specificul riscurilor de natură medicală, patologiilor din România, condițiilor de logistică, condițiilor din diverse zone ale țării, în așa fel încât toți cetățenii să beneficieze de servicii de prevenție.

Întrucât se utilizează fonduri publice, este nevoie ca acestea să fie gestionate și administrate corect în favoare cetățenilor români”, apără legea Eugen Nicolăescu, liderul grupului PNL din Camera Deputaților şi fost ministru al Sănătăţii.

Grațiela Gavrilescu, ALDE, despre „terifiantele amenințări cincinale”

„Pe modelul deja consacrat al „salariilor de doi lei”, pe care, în opinia guvernanților, ar trebui să muncim, aici, acasă, și al calității serviciilor medicale, aflate „peste” ceea ce am merita, iată—ne și… amenințați că, „într-un termen rezonabil” — apreciat de inițiatori—deputați PNL—cam la… 5 ani, va trebui să plătim între 10 și 50 de procente din costul tratamentelor DACĂ vom refuza să parcurgem fazele obligatorii ale prevenției (analize, investigații, evaluări etc.)

S-au gândit, inițiatorii, măcar o secundă, înainte de a lansa terifiantele amenințări cincinale, că mulți dintre cei care bat la ușile spitalelor fără să se facă auziți NU VOR MAI FI peste cinci ani dacă, ASTĂZI, nu facem CEVA PENTRU EI?

Ori le-or fi ajuns, pe la urechi, veşti dinspre medicii de familie, transformați în contabili nevrotici, care, în loc să își consulte și să își educe pacienții în spiritul binecuvântatei prevenții, ‘se ceartă’ cu laptopurile și cititoarele de carduri ?

Să fim serioși, dragi colegi, foști liberali, și să urmăm îndemnul idolului dumneavoastră: haideți să începem cu… începutul, pas cu pas !

Întâi, creăm condiții. Apoi, stabilim reguli. Evaluăm. Reevaluăm strategia. Și abia după ce le oferim românilor serviciile necesare, îi căutăm pe cei doi-trei fraieri, care, din motive doar de ei știute, vor refuza dreptul la sănătate și la viață. Abia atunci și doar cu ei, fiți fără milă: „amendați-i” cu cât doriți dumneavoastră!”, transmite Grațiela Gavrilescu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate.

Nu mai puţin de 128 deputati şi senatori, cei mai mulţi de la PNL, dar şi de la PSD, UDMR, minorităţi şi neafiliaţi, au iniţiat o propunere legislativă privind activitatea de prevenţie în sănătate, în care apare: „În cazul în care persoana refuză participarea la acţiunile de prevenţie, aceasta poate suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale”!

Citeşte şi: Refuzi programele de prevenţie? Dacă te îmbolnăveşti, plăteşti tratamentul medical!

Alte subiecte :

Citește și :