3.1 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

”În ultimii ani județul Timiș a pierdut peste 2.000 de medici”, spune Livius Cârstea, președintele Sanitas. Care sunt soluțiile sindicaliștilor? VIDEO

Uniunea Județeană Sanitas Timiș a ținut astăzi, 12 ianuarie, cea de a treia ședință județeană, care a prevăzut alegerile noii conduceri SANITAS Timiș.

Membrii SANITAS se întrunesc o dată la 5 ani de zile. Reprezentanții prezenți au fost atât membrii timișoreni, cât și cei veniți de la București. În cursul conferinței au avut loc alegrile, dar și depunerea candidaturilor. De asemenea, a fost prezentat și raportul de activitate, care a inclus toate problematicile vizate de către sindicaliști. Raportul de acitvitate a inclus ansamblul procedurilor demarate de Uniunea Județeană Sanitas Timiș.
Strategia și activitatea de viitor care va avea loc în rândul sindicaliștilor a fost prezentată și susținută și de către reprezentanții Federației Naționale Sanitas. Aceștia au abordat problematici precum sistemul de salarizare, care trebuie să demareze cu negocierile, foarte curând, transmit sindicaliștii.

”Ne-am săturat în atâția ani de zile să tot auzim că sănătatea este o prioritate, dar de fapt de fiecare dată promisiunile au fost uitate, după campaniile electorale. Avem speranța, ca de data asta, să reușim să obținem ceea ce dorim. Un nivel de salarizare corespunzător pentru personalul din sănătate. Altmiteri, vor pleca cu toții în străinătate, să lucreze în altă parte, deoarece sunt mai bine motivați, decât la noi în țară. În ultimii ani de zile noi am pierdut, la nivelul județului Timiș, un număr impresionant de salariați, bine pregătiți. La capitolul medici am pierdut aproximativ 2.000 de specialiști. Avem tot mai multe locuri de muncă unde este nevoie nu doar de medici, ci și de asistenți medicali. Nu putem să-i atragem pentru că nivelul salarial este extrem de scăzut. Condițiile de lucru sunt la fel o problemă majoră a sistemului de sănătate din România”.

Membrii Santias, atât la nivel județean, cât și pe plan național, nu vor renunța la negocierile salarile, pentru personalul din sănătate. Motivarea personalului ocupă un factor primordial în stoparea migrațiilor acestora, în străinătate. Totodată se vor impune și alte pretenții în ceea ce privește actul medical.

”Perspectivele noastre în anul 2017 se caracterizează printr-o normalizare a sistemului sanitar. Sperăm ca prin legile apărute și prin noii miniștrii să găsim înțelegere și posibilități de a normaliza sistemul sanitar din România. Este foarte important să oprim migrația creierelor, în special a medicilor și a asistenților medicali, către zona vestică. Din 2007 și până în prezent, peste 30.000 de asistenți medicali au plecat din țară și circa 15.000 de medici. Aceștia nu s-au mai întors. În mod special vom avea în vedere două zone descoperite precum, unitățile de primiri urgențe și zonele de anestezie și terapie intensivă. Zonele sunt foarte puțin populate cu personal. Soluțiile constau într-o monitorizare mult mai atentă a tuturor surselor și veniturilor din sistemul sanitar și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Totodată trebuie să găsim o posibilitate centralizată pentru tot ce înseamnă achiziții la nvel spitalelor și a unităților sanitare în general”, declară Răzvan Gaie, vicepreședinte al Federației Sanitas România.

Reprezentanții Sanitas susțin că situația actuală a sistemului de sănătate din România este ca după bombardament și trebuie luate măsuri imediate. Așteptările sunt tot mai mari în privința investițiilor în sistemul sanitar, care au lipsit în ultimii 15 ani, susțin aceștia. Totodată se dorește un procent de 6% din PIB. În momentul actual fondurile acordate sistemului de sănătate nu depășesc puțin peste 3% din PIB.

Alte subiecte :

Citește și :