Impresii şi rememorări ale anilor de studenție, la Universitatea Politehnica Timișoara! Secţia TCM a aniversat 60 de ani

1326

Astăzi, specializarea TCM din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, a aniversat 60 ani de la înfiinţare, în cadrul Facultăţii de Mecanică fiind creată şi această specializare, cea a TCM (Tehnologia Construcţiilor de Maşini), ca şi învăţământ de zi, cu o durată de 5 ani.

Printre absolvenții acestei prime serii a fost şi prof. emerit dr. ing. Ioan Carțiș, rector al Universității Politehnica Timişoara (1996-2004), care a absolvit studiile în 1959, rămânând în continuare ca şi cadru didactic începând cu asistent şi terminând cu rector, prorector, şef de catedră şi Membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

„Sunt unul dintre veterani, dintre foarte puţinii încă în viaţă. În anul 1957 eram student în anul IV, şi a fost anul în care s-a decis prin H.G. înfiinţarea unei noi specializări „Tehnologia Construcţiilor de Maşini”, înfiinţându-se în ţară în câteva centre universitare printre care şi Politehnica Timişoara. Admiterea la politehnică era deja dată, şi dintre studenţii admişi trebuia făcută reorganizarea acestora, urmând ca dintre aceştia să fie trecuţi şi la specializarea nou înfiinţată. Printre cei care au trecut la TCM, am fost şi eu, pe motiv că aveam în spate secţia de construcţii de maşini, al unui liceu industrial ce îl absolvisem. La noi a fost întotdeauna seriozitate şi muncă, de aceea studenţii noştri au fost preferaţi atât în ţară, cât şi în străinătate. În toată lumea sunt absolvenţi de-ai noştri, din Australia până în Statele Unite, nemaivorbind de Europa, care este plină, şi de fiecare dată, la aniversările noastre aflăm că ei aduc cinste școlii româneşti”, a spus Gheorghe Ioan Carţiş, fost rector al Facultăţii de Mecanică.

Cu ocazia evenimentului a fost editată şi o Monografie a specializării de Tehnologia Construcţiilor de Maşini, după 60 ani de la înfiinţare, prin care este scoasă în evidenţă activitatea didactică şi ştiinţifică de la Catedra TCM. Prima promoţie de absolvenţi a TCM, ce au absolvit în 1959, a fost în număr de 22, de atunci numărul acestora crescând continuu, cei mai mulţi ajungând la 300, iar după 1990, numărul acestora scăzând dramatic, datorită reducerii industriei de maşini, ajungând acum la, 60 locuri.

Până în 1989, specializarea TCM s-a dezvoltat continuu, atingând un apogeu la mijlocul anilor `80, când jumătate din studenții Facultății de Mecanică, la toate formele existente (ingineri și subingineri, zi și seral) erau TCM-iști!

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, prof. Dr. Ing. Viorel Aurel Şerban, este tot un absolvent de TCM, însă făcând parte dintr-o promoţie de absolvenţi cu 20 ani mai târziu.

„Este o aniversare de adevăratelea, deoarece în 1957, s-a hotărât înfiinţarea acestei secţii de TCM, care, ulterior a devenit o specializare foarte apreciată în ţară, numărul absolvenţilor crescând anual, aceştia fiind apreciaţi atât cunoştiinţelor tehnice, cât şi competenţelor de care au dat dovadă. Absolvenţii şcolii noastre au acea capabilitate de a se adapta tuturor exigenţelor tot mai mari şi tot mai complicate. Aniversarea, este un moment emoţionant în care întâlnim o sumedenie de absolvenţi, dar şi o parte din colegii veniţi din toată ţara, e o aniversare de suflet care dă acel parfum atât de necesar unei astfel de şcoli”, spune rectorul UPT, prof. Dr. Ing. Viorel Aurel Şerban.

Printre primele cadre didactice, care au contribuit la crearea specializării TCM, se pot aminti profesorii: Coloman Bakonyi, Gheorghe Savii, Francisc Kovacs, Gheorghe Cristodorescu, Eugen Dodon, Ştefan Rosinger, Gheorghe Tache.

Pe parcurs, acestora li s-au alăturat mai multe cadre didactice care și-au desfăşurat şi încheiat cariera în Catedra de TCM sau au avut funcţii de conducere la nivel de catedră: prof. Ioan Micșa, prof. Ioan Carțiș, prof. Ioan Pop, prof. Mihai Nica, prof. Gavril Urdea, lect. Mircea Șelariu, prof. Petru Cojerean, conf. Florin Grosu, conf. Ioan Pircea, prof. Tudor Iclănzan, conf. Ion Grozav, prof. George Drăghici, conf. Valentin Seiculescu, lect. Mircea Popa, prof. Petru Suru, prof. Marin Trușculescu, conf. Viorel Putz.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.