Imagini de familie dintr-o insulă de românitate Sân-Mihai/Locve

1094

În afara fruntariilor țării dar destul de aproape de acestea se află o adevărată insulă de românitate în stare pură. Este vorba de localitatea Sân Mihai din districtul Banatul de Sud din Voivodina. Satul se mai numește și Locve în graiul sârbesc dar oricum pe străzile mari și îngrijite nu prea vorbește nimeni această limbă.

La recesământul din 2002 aici au fost numărați două mii de locuitori din care cam o mie trăiesc și muncesc în străinătate. Toți sunt români. În majoritatea cazurilor, ei își duc traiul în Elveția sau peste ocean. Și asta nu de azi sau ieri ci de zeci de ani. Pe timpul regimului comunist, statul vecin era cunoscut pentru politica mult mai relaxată în privința călătoriilor în străinătate. Sunt chiar multe cazuri ce au cetățenia acestor state de mai multe generații chiar, dar tot se întorc „acasă” la Sâmiai unde își au gospodăriile mari și înstărite. Ei nu se consideră deloc înstrăinați ci doar plecați la „muncă provizorie” după un termen la modă în regimul iugoslav. Unii muncesc de o viață întreagă, de zeci de ani, peste mări și țări, dar odată ieșiți la pensie vin acasă, în satul lor, unde vor continua tot cu munca, dar pe pe pământurile strămoșești.

Curatorul proiectului fotografic, artistul Marin Mohan estimează că de fapt ar putea fi peste trei mii de locuitori, nu doar cei din scripte. Se vorbește o limbă curat românescă, chiar dacă mai apar câteva cuvinte regionale. Ca o pildă plină de umor ne spune că în sat ar fi o singură familie de sârbi.

Cu toate că aici, mai puțin decât în alte locuri de aiurea, nu prea există pericolul deznaționalizării și a pierderii tradițiilor culturale, a apărut o inițiativă lăudabilă. Este o punere în valoare a unei colecții de vechi imagini adunate de la oamenii din sat. Sunt imagini de familie de mulți ani. Țărani în frumoase straie de sărbătoare parcă gata să plece la biserică. Sunt și chipuri de târgoveți îmbrăcați elegant și sobri, cu haine „nemțești”, ca de oraș. Totul ca o secțiune prin istoria satului, înghețată de meșterul fotograf.

Expoziția ce adună aceste imagini este rodul muncii în comun a doi împătimiți ai adevărului revolut. Profesorul Marcel Tolcea de la Universitatea de Vest face o nouă surpriză . Este traducător, poet, ziarist și dascăl de jurnaliști, biciclist și critic de artă. Dar cine ar fi bănuit înclinația sa către etnologie și folclor? Alături de tânărul său coleg, artistul videograf Marin Mohan, fiu al satului Sân Mihai, au adunat, clasat, restaurat și pus în valoare aceste imagini vechi cuprinse într-o expoziție.

Acesta poate fi admirată pentru prima dată la noi în oraș în saloanele primitoare de la muzeul Memorialul Revoluției. Nici măcar în Serbia nu a fost încă văzută. Este un exemplu ce ar putea fi urmat de oricare din satele noastre ce ar trebui să mai salveze ce se mai poate din moștenirea de imagini.

Roxana Iliescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, a avut cuvinte de laudă la acest demers cultural și a promis sprijinul și la alte gesturi de acest fel ce ar strânge relațiile peste hotare.

Părintele consilier Zaharia Pereș, de la Mitropolia Banatului, a atras atenția că în aceste imagini e vorba de o unitate a bănățenilor de pretutindeni. Parcă ar fi același popor indiferent că sunt români, sârbi, germani. În orice țară ar trăi, au o asemănare dată de locurile natale. „Expoziția de astăzi readuce în atenție valorile satului tradițional bănățean, chiar dacă vorbim de Sân Mihai, diferențele dintre ce e acolo și ce este aici la noi în țară sunt inexistente pentru că cele mai multe lucruri au avut o rădăcină comună. Toate seamănă: credința, obiceiurile , tradițiile locale, valoarea bisericii satului, valoarea datinilor, până și portul popular care îl regăsim frecvent în satele noastre bănățene… O astfel de expoziție nu face altceva decât să ne reîntoarcă spre ceea ce însemna cândva bucuria de a trăi într-un sat care are mândriile și valorile lui… Iată că sunt tineri ce găsesc o lumină … bucuria de a scoate din întunericul timpului frumusețea și tradiția satului românesc… în viitor se vor găsi și alți tineri care să ducă mai departe anumite obiceiuri”.

”Expozitia… anticipează toate celelalte expoziții ce vor urma în tandem cu Novi Sad, capitală culturală… Sân Mihai este o localitate ce și-a păstrat graiul, portul, tradițiile. Și iată că prin grija unui tânar, absolvent al universității noastre, Marin Mohan, avem aici 36 de lucrări care exprimă o atitudine… expoziția are o valoare etnografică pentru că sunt costume populare începând din anul 1907 până la 1940 și arată o viață de familie, o formă de trăire a acestei păstrări a românității. Sunt fotografii ce reprezintă tineri, elevi, învățatori, universitari din Sân Mihai. Acum, foarte mulți pleacă la orașe, cum e și firesc, dar bine că se mai întorc. Un asemenea lucru devine semnul unei atitudini de muzeograf, de cercetător al antropologiei, de etnograf”, spune Marcel Tolcea despre imaginile salvate.

Tânărul artist cineast Marin Mohan declară că este un proiect comun cu Marcel Tolcea pentru a arăta obiceiurie și portul poporului român din Banatul de Sud. În același timp se dorește și un omagiu adus profesorului său de istorie Ionel Sfera ce a început această colecție cu ani în urmă. O bună parte din fotografii s-au mai degradat în timp, iar astfel au fost salvate de la distrugere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.