12.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Girocul dă lecții Timișoarei în ”lupta” cu ambrozia

Ambrozia (Ambrosia arte misiifolia) este o plantă anuală, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină, cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe şantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.

În timp ce la Timișoara problemele generate de combaterea ambroziei trenează de mai mulți ani, edilii din Giroc îi obligă pe cetățenii comunei să distrugă buruienile, în special pe cele cu potenţial alergen, cum ar fi ambrozia/iarba pârloagelor și buruienile de pe terenurile deţinute în proprietate.

Unitatea Administrativ Teritorială Giroc, prin reprezentanţii Compartimentului Protecţia Mediului, a făcut o amplă acţiune privind identificarea proprietarilor terenurilor neîn grijite, pe care se regăsește ambrozia. Conform celor declarate de inspectorii Adelina Sârbu și Petronela Florea, ”au fost trimise către cetățeni un
număr de 287 somaţii, privind salubrizarea/eradicarea acestei buruieni, prin tăiere (cosire) repetată, de pe terenurile aflate în proprietate. În urma somațiilor aplicate, majoritatea proprietarilor s-au conformat.

Având în vedere art. 2, alin. (1) din HCL nr. 111/2014, privind modificarea şi completarea HCL nr. 15/2011, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul comunei Giroc: Pentru „neluarea măsurilor privind curăţarea şi salubrizarea
terenurilor, deţinute cu orice titlu, de buruieni, în special de cele cu potenţial alergen (floarea pustei, iarba pârloagelor – Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) prin metode mecanice, respectiv scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire etc. şi metode chimice”, agenţii Poliţiei Locale din cadrul Primăriei comunei Giroc au sancţionat proprietarii de terenuri acoperite cu ambrozie. De reținut că sancțiunile prevăzute în HCL nr. 111/2014, sunt cuprinse între „200 și 700 de lei”.

De altfel, Primăria Comunei Giroc efectuează în fiecare an lucrări de cosire a domeniului public pe o suprafață de 182 de hectare. Aceste cosiri se fac de șase-șapte ori pe an. Reprezentanţii Compartimentului de Protecţia Mediului, împreună cu agenţii Poliţiei Locale, continuă procesul de verificare a terenurilor neîntreţinute de pe raza comunei Giroc.

Alte subiecte :

Citește și :