17.2 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Generațiile de mâine trebuie învățate despre Ziua Națională

Se apropie ziua de 1 Decembrie zi care, de un sfert de secol, este ziua Națională a României. Se sărbătorește, se cântă, se depun coroane de flori la monumente reprezentative, copii cu dascăli lor participă la tot felul de festivități.

Dar cine mai știe ce reprezintă acestă dată pentru români? Ce s-a întâmplat cu 99 de ani în urmă cu adevărat? Chiar adulții ce ar fi trebuit să știe aceste lucruri dau răspunsuri evazive. Iar tinerii și copii, cum este și firesc, nu pot avea amintiri atât de îndepărtate. Ce rol are școala în educarea patriotică a elevilor. La toate aceste întrebări și la multe altele au încercat să răspundă specialiștii adunați azi în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.
conf nationala 1 dec (16)Peste 150 de persoane au participat la a cincea ediție a Conferinței Naționale „1 Decembrie – Ziua Unității Naționale”, organizată de Casa Corpului Didactic Timiș. Au fost invitați reprezentanți ai autorităților locale, istorici, profesori, elevi și studenți.
În deschiderea conferinţei corul Colegiului Naţional de Artă Ion Vidu Timişoara, sub bagheta profesoarei Maria Gyuriş, a interpretat imnul naţional.
În deschidere a fost o foarte potrivită punere în contextul istoric a evenimentelor ce au avut loc la terminarea primului război mondial și cum prăbușirea imperiilor din jurul țării noastre coroborate cu lupta diplomatică și politică au dus rând pe rând la unire provinciilor din afara României cu conaționalii lor din vechiul Regat. A rezultat o construcție statală numită mai apoi România Mare.
conf nationala 1 dec (9)Evenimentul a constat într-o sesiune de comunicări științifice elaborate de cadre didactice din mediul universitar şi preuniversitar, elevi și studenţi. Un juriu format din cadre didactice universitare și specialiști în domeniu au analizat lucrările intrate în conferinţă.
La cele 10 secţiuni ale conferinţei s-au înscris peste 300 de persoane din aproape 25 de judeţe. Anul acesta secţiunile dedicate elevilor s-au bucurat de un interes foarte mare. Lucrările participanţilor au fost publicate în 3 broşuri: texte ştiinţifice, creaţii literare şi proiecte educative (auxiliar didactic).
Creaţiile plastice ale elevilor au fost expuse în holul Consiliului Judeţean şi au fost proiectate în plenul conferinţei. Toate panourile de pe hol erau pline de imaginația celor mici. Prin ce știu să stăpânească mai bine, culorile, foarfeca, lipiciul și creioanele colorate au arătat că despre țară se poate imagina și crea foarte multe imagini. Toate erau pline de imaginație.
„Conferința devine o tradiție în Timișoara, am ajuns deja la a cincea ediție și creștem de la an la an. Este esențial ca elevii să cunoască semnificația zilei de 1 decembrie, importanța sa pentru constituirea României moderne, iar profesorii să le transmită nu doar cunoștințele teoretice, ci și valori naționale și democratice. Încercăm să ajungem și la generația tânără, la elevii care au putut să contribuie, și au făcut-o, cu colaje de fotografii sau postere pe tema dată. Rezultatele sunt excepționale“, a spus Cristian Gabriel Vlad, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Timiș.
conf nationala 1 dec (4)Prin acest eveniment, CCD dorește să promoveze inovaţia şi mişcarea pentru reformă, asigurarea cadrului pentru dezvoltarea personală şi profesională a personalului din învăţământul preuniversitar.
”Vreau să felicit Casa Corpului Didactic pentru această conferinţă, care este la cea de-a cincea ediţie, susţinută şi găzduită, încă de la început, de Consiliul Judeţean Timiş. Cred că ziua de 1 Decembrie ne obligă pe toţi să privim în două direcţii: în urmă, cu recunoştinţă, şi înainte încercând să dăm dovadă cu toţii de unitate şi solidaritate pentru ceea ce înseamnă neamul românesc”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
La conferinţa naţională organizată de CCD Timiş a participat şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care a afirmat faptul că apreciază astfel de evenimente care omagiază ziua naţioanlă a României: ”Cred că, cu acest prilej, trebuie să conştinetizăm minusurile pe care le avem, alături de plusurile care să ne dea încredere pentru viitorul fiecăruia dintre noi, pentru viitorul acestei naţii”.
Casa Corpului Didactic Timiș organizează programe de formare continuă pentru cadrele didactice din județ, contribuind la evoluţia în carieră şi dezvoltarea profesională a acestora. Instituția a organizat, în acest an peste 20 de programe de formare în cadrul cărora s-au perfecţionat în diverse domenii ale activităţii didactice peste 1200 de cadre didactice.

Alte subiecte :

Primarii PNL din Timiș, pe cale de a se consola cu noua situație politică

Primarii PNL din Timiș care l-au susținut pe Alin Nica se pregătesc să se regrupeze în spatele președintelui interimar al filialei, Vasile Blaga. Deocamdată...

Două evenimente la care sunt așteptați iubitorii de muzică și poezie

Walter Ghicolescu va concerta pentru prima dată în Timișoara vineri, 29 martie la ora 20, la Porto Arte, sau „Vaporu” cum mai este cunoscut...

Citește și :