Gata cu corectitudinea politică? Donald Trump, 95% şanse să câştige alegerile din SUA

288

Peste 145 de milioane de americani înscrişi pe listele de votanţi au fost aşteptaţi marţi să aleagă cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Diferenţa în sondaje, între Hillary Clinton şi Donald Trump, este în limita marjei de eroare, de 2-3 procente. Ca în fiecare an electoral, rezultatele din câteva state cheie vor indica anticipat rezultatul final al alegerilor, astfel că întreaga atenţie este aţintită asupra lor. Donald Trump este preferat de alegătorii albi fără studii superioare, iar Hillary Clinton, de nonalbi, potrivit unui exit-poll.

Hillary Clinton, a câştigat scrutinul în statele Washington, Nevada şi Oregon, şi are 215 de voturi ale electorilor, în timp ce Donald Trump are 264 de voturi, după ce a câştigat statele Georgia, Utah şi Iowa.

Pe măsură ce sondajele cresc pentru Donald Trump, tot mai mulţi americani caută să plece din ţară. Site-ul de imigraţie al Canadei a ”picat” periodic, aparent de la o creştere bruscă a traficului.

Candidatul republican, Donald Trump, are şanse 95% să câştige scrutinul prezidenţial din Statele Unite ale Americii, arată o proiecţie realizată de experţi ai cotidianului The New York Times.

La categoria „Şanse de câştigare a scrutinului prezidenţial”, Donald Trump este la nivelul „foarte probabil”, respectiv 95%.

La capitolul „Vot popular”, Hillary Clinton pare să aibă un avans oscilant de 1,2-1,3%, dar Donald Trump ar putea obţine între 300 şi 310 voturi ale electorilor federali, ceea ce i-ar aduce victoria, notează NYT.

Pentru a deveni preşedinte al Statelor Unite, un candidat trebuie să obţină cel puţin 270 de voturi ale electorilor federali.

Atmosfera la sediul de campanie a lui Hillary Clinton s-a schimbat faţă de cum era în urmă cu numai câteva ore. Potrivit reporterilor de la faţa locului, susţinătorilor candidatei democrate la preşedinţie nu le vine să creadă rezultatul de până acum. Hillary Clinton se aştepta la o victorie uşoară, însă trebuie să ia în calcul realitatea unei înfrângeri în faţa lui Donald Trump.

Republicanii își păstrează controlul în Camera Reprezentanților, în Senat lupta este strânsă

Republicanii își păstrează controlul în Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului SUA, potrivit estimărilor făcute miercuri de postul NBC.

Era de așteptat ca Partidul Republican să-și mențină controlul în această cameră, cu 435 de membri, unde partidul deține o amplă majoritate și unde doar câteva scrutine sunt sub semnul întrebării.

Atenția se concentrează în schimb asupra Senatului, camera superioară a Congresului, unde democrații speră să preia controlul de la republicani. Candidații republicanii își apără mandatele senatoriale în câteva state-cheie, ceea ce îi face pe democrați să spere că pot câștiga cele cinci mandate necesare pentru a prelua controlul.

În prezent, Partidul Republican controlează ambele camere ale Congresului SUA. Treizeci și patru din cele 100 de mandate ale Senatului sunt în dispută, în timp ce în Camera Reprezentanților se votează pentru toate cele 435 de mandate. Mandatul senatorilor americani are o durată de șase ani, iar al reprezentanților, doi.

Bursa japoneză s-a prăbușit iar petrolul se ieftinește pe fondul rezultatelor parțiale ale votului din SUA

Indicele general al Bursei de la Tokyo a închis ședința de miercuri cu o scădere de 5,36%, investitorii fiind îngrijorați de posibilitatea unei victorii a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA.

Indicele Nikkei 225 a pierdut 919,84 puncte și a închis ședința la valoarea de 16.251,54 puncte.

În paralel, prețul petrolului a scăzut și el, cotația futures pentru barilul West Texas Intermediate (WTI) ajungând la 43,07 dolari, în scădere cu 4% față de valoare înregistrată la închiderea ședinței precedente și de asemenea cel mai scăzut nivel de după luna septembrie. Cotația futures pentru țițeiul Brent a scăzut cu 2,43%, până la 44,92 dolari.

„Acesta este un deja vu al Brexitului, foarte îngrijorător”, a declarat Bob Takai, președinte al companiei japoneze Sumitomo Corp Global Research, referindu-se la votul surpriză al Marii Britanii în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană la referendumul din luna iunie, care a provocat turbulențe pe piețele din întreaga lume.

Scăderea prețului petrolului a intervenit pe fondul creșterii prețului aurului, o valoare tradițională de refugiu pentru investitori în perioade de criză, în timp ce dolarul american s-a depreciat în raport cu un coș de valute.

„Pe piețele financiare, o victorie a lui Trump este văzută ca un șoc, declanșând o fugă spre activele sigure, ceea ce a dus în jos prețul petrolului”, a declarat Son Jae-hyun, analist la Mirae Asset Daewoo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.