2.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Funcționara unei bănci din vestul țării a furat peste 750.000 de lei din economiile clienților

Timp de 5 ani, o funcţionară a Băncii Române de Dezvoltare – Agenţia Rogerius, a dijmuit lună de lună conturile unor clienţi, băgându-şi în buzunare o sumă imensă, de peste 750.000 lei, din economiile oamenilor.

Aşa reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Oradea pe numele Marinei Ignătescu, pentru delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani, acuze pe care femeia, între timp concediată, le şi recunoaşte, promiţând că va înapoia banii furaţi… „în limita posibilităţilor”.

Potrivit rechizitoriului întocmit anul trecut de procurorii DIICOT, orădeanca Marina Ignătescu a fost angajată la Agenţia din Rogerius a Băncii Române de Dezvoltare în 1992, pe funcţia de consilier client retail şi de operator ghişeu universal, având printre sarcini deschiderea şi închiderea de conturi bancare, constituirea ori lichidarea de depozite, încasarea şi eliberarea de numerar, emiterea de carduri şi transferurile de sume intra şi inter-bancare.

Reclamaţiile împotriva funcţionarei au fost făcute de conducerea băncii în toamna anului 2013, ca urmare a unor sesizări formulate de doi clienţi ai agenţiei care au descoperit că din conturi le lipsesc sume foarte mari de bani. Prima a fost o orădeancă plecată la muncă în străinătate în octombrie 2013, care s-a trezit cu o „gaură” în cont de 72.600 euro. O lună mai târziu a urmat-o un orădean căruia îi lipseau peste 400.000 lei.

Demarate iniţial de procurorii Parchetului Oradea, continuate din 2014 de colegii lor de la Parchetul Bihor şi finalizate de cei de la DIICOT Oradea, cercetările au scos la iveală că afacerile penale ale Marinei Ignătescu au început în 2009, când aceasta a început să „ciupească” din conturile unei alte familii de orădeni – formate din soţ, soţie, fiu şi noră – care aveau depuşi la BRD 400.000 lei.

„În perioada 23  iunie 2009 – 30 aprilie 2012, inculpata a întocmit în fals un număr de 28 de acte bancare cu ajutorul cărora a reuşit delapidarea unei sume totale de 362.390 lei, o parte din sumă fiind ridicată în numerar de la ghişeu, iar restul de la diverse ATM-uri din Oradea”, se arată în rechizitoriu.

Ulterior, când oamenii au cerut ca banii să le fie transferaţi la o altă bancă, unde puteau beneficia de dobânzi mai atractive, femeia a intrat în panică şi a încercat să acopere „gaura” cu bani din conturile altor doi clienţi. Noile furturi le-a comis în perioada martie 2012 – iulie 2013, dar nu numai ca să returneze banii luaţi iniţial, ci delapidând pentru sine încă 288.340 lei, pe care i-a cheltuit în interes personal.

Ca să nu fie descoperită, de fiecare dată când lua din conturile acestor ultimi doi clienţi, sumele le depunea într-un cont deschis pe numele surorii sale, de unde îi scotea ulterior, folosind diferite ATM-uri din oraş. „În perioada 12 septembrie 2012 – 10 iulie 2013, inculpata a întocmit în fals un număr de 32 de depuneri în contul surorii sale”, se arată în actul de acuzare.

În timpul anchetei declanşate pe numele Marinei Ignătescu, BRD şi-a despăgubit clienţii prejudiciaţi de către aceasta, plătindu-le inclusiv dobânzile aferente sumelor sustrase, concomitent constituindu-se parte civilă în dosarul acesteia pentru a recupera paguba ce depăşeşte 750.000 lei (422.001 lei plus 74.554 euro).

Prejudiciul a fost asumat de Ignătescu, care încă în cursul anchetei a recunoscut acuzele ce i-au fost aduse, angajându-se totodată ca „în limita posibilităţilor să repare prejudiciul”. Anul trecut, procurorii DIICOT au dispus trimiterea ei în judecată pentru o salbă de infracţiuni grave, care ar putea s-o trimită după gratii chiar şi pentru un deceniu: 113 fapte de fals în înscrisuri, 107 fapte de delapidare, 154 acte de acces ilegal la un sistem informatic, 154 de operaţiuni financiare frauduloase şi 32 de acte materiale de spălare de bani.

Procesul, care a început în luna octombrie a anului trecut, se judecă la Tribunalul Bihor, unde fosta funcţionară încearcă să convingă instanţa să-i dea o pedeapsă cât mai blândă. Conform zicalei că o greşeală, odată recunoscută, în parte este iertată…

sursa: ebihoreanul.ro

Alte subiecte :

Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la...

Timișoara, 18 aprilie 2024: Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp anul acesta, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi...

Noua arenă a Timișoarei, care va costa aproape 170 de milioane de euro, intră în linie dreaptă

Timișoara se pregătește să beneficieze de un stadion modern. Noua arena ar urma să primească ultima aprobare necesară în zilele viitoare. Legendara arenă „Dan Păltinișanu”...

Citește și :