9.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Francesco Griselini omagiat de un compatriot prin expoziția ”Casă și Strămutare” de la galeria Helios – foto

În peisajul tot mai dinamic al mișcării artistice de la noi din urbe, a atras atenția în mod deosebit o expoziție deschisă săptămâna acesta la galeria Helios din Piața Operei. Este firesc ca de acum să se miște unele structuri anchilozate pentru ca mult așteptatul an 2021 să nu ne prindă cu temele nefăcute.

Pe simezele galeriei apar lucrări de factură foarte diversă dar toate însumate în tema „Casa e Transloco(2) ori Casă și Strămutare(2).

diplomatic art marano (35)

Este un demers artistic început cu mult entuziasm de artistul plastic Ciprian Chirileanu și echipa sa sub acoperământul conceptului valoros de „Diplomatic Art 3”. Ideea asociației era e a lega și mai strâns prietenii, de acestă dată artistice, cu oameni de cultură din țările cu care Timișoara are legături consulare. Doi ani treburile au mers bine, venind la noi în oraș lucrări de peste hotare pe care poate altfel nu exista posibilitatea de a fi expuse a ici. Din diverse motive  arta diplomatică s-a frânt pentru un an. Cu forțe sporite și cu același entuzism anul acesta s-a reușit și cu sprijinul generos al Consulatului Italiei de la noi din oraș repornirea acestor evenimente ce ar fi fost păcat să se piardă.

Expoziția de acum este rodul muncii științifice a profesorului italian Francesco Marano de la Universitatea Basilicata din Matera, Italia. Dânsul nu se consideră propriu zis un artist ci profesor cercetător etnograf și antropolog care încearcă și reușește cu mult succes să ilustreze căutările teoretice cu creația s-a artistică. Are în portofoliu fotografie, pictură, grafică dar și obiecte din gama artei redy made sau video art.

diplomatic art marano (26)

Evenimentele legate de epoziție și conferința profesorului Marano marchează cei trei sute de ani scurși de la nașterea unui alt învățat italian, Francesco Griselini. Acesta a reușit să facă cunoscut Banatul pe plan european, cu o primă și mare încercare de a realiza o descriere geografică și etnografică a acestei regiuni.

Prima parte a proiectului Casa e Transloco(1) a constat în călătoria profesorului Marano și a artistului Sandro Bracchitta din Ragusa, Sicilia, pe un traseu facut cu 250 de ani în urmă de Griselini prin Banat. Ei au cercetat și imortalizat zonele vizitate în lucrări de artă. Acum se pot vedea o parte, iar cele ale lui Bracchitta vor veni în Timișoara în primăvara anului 2018.

diplomatic art marano (40)

Criticul de artă Szekernes Janos a deschis expoziția cu o amplă incursiune în istoricul relațiilor dintre italieni și Banat. De la Sfântul episcop Gerard și comitele Pipo Spano (Fillipo Scolari) și până la Luigi Ferdinando Marsigli, cel ce dat numele de Banat al Timișoarei acestei regiuni, nu a fost unitat nimeni din cei ce au luptat sau trudit pe aceste meleaguri. Dar schimbul de personalități a fost și în sens invers. Poate e de amintit celebrul nostru concitadin iosefinean Ferenc (Francesco) Illy ce a ajuns celebru in industria cafelei italiene.
„Optând pentru o abordare cu un pronunțat caracter interdisciplinar, cele două evenimente expoziționale organizate în urma rezidențelor (prezenta expoziție Francesco Marano și expoziția Sandro Bracchitta din primăvara anului 2018) se poziționează la confluența dintre antropologie și arta contemporană. Tema propusă este legată de conceptul de „acasă”(casa) în relație cu cel de „strămutare” ( tansloco) crede curatoarea Maria Orosan Telea.

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Decernare, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler directorului general al TNTm

Joi, 28 martie 2024, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a avut loc evenimentul de decernare...

Citește și :