17.2 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Firmele italiene au întâlnit instituțiile statului român-VIDEO

Italia este unul din principalii parteneri de afaceri al României, de peste un sfert de secol, de când au explodat aceste schimburi comerciale. În județul Timiș situația este urmatoarea: locul întâi ca număr de firme și locul patru ca valoare a capitalului social investit vine din peninsulă.

Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România și Ambasada Italiei la București au ținut să aducă laolaltă sectorul oamenilor de afaceri ai firmelor italiene cu autoritățile statului nostru, pentru un fructuos seminar de discuții pe teme de interes major pentru ambele părți. S-a ținut cont de dorința de a fi la curent cu cele mai noi și serioase schimbări legislative.

Sala Europa a Centrului de Afaceri a CCIAT a fost plină miercuri de reprezentanți de seamă ai mediului de afaceri, italieni sau proveniți din firme ce colaborează cu piața italiană.
Au fost prezente la cel mai înalt nivel aproape toate instituțiile statului, locale și centrale, care ajung în diverse forme să interacționeze cu mediul de afaceri străin de la noi.

Discuțiile au fost deschise de mesajul directorului Camerei de Comerț gazdă, Florica Chiriță, care a dorit să salute prezența la lucrări a lui Adrian Ion Dimache secretarul general CCIpR. Doamna Beatrice Vecchioni a reprezentat Ambasada Italiei la București din calitatea de însărcinat cu Afaceri. Din partea autorităților locale au fost de față Mircea Băcală prefectul județului Timiș, Călin Dobra președintele Consiliului Județean Timiș și Nicolae Robu primarul municipiului Timișoara. Cu acest prilej a fost semnat de către Florica Chiriță și Adrian Dimache un acord de colaborare între cele două entități camerale, CCIAT și CCIpR, pentru o mai strânsă acordare de ajutor reciproc în domeniul lor de competență.

După momentul festiv au început lucrările întâlnirii. Marco Montermini de la Uni Credit și Dan Bota de la Intesa Sanpaolo Bank precum și Matteo Giovanditto de la Veneto Banca au scos în evidență principalele probleme dar și eventuale soluții care apar la nivelul bancar de finanțare a afacerilor.

Au fost prezentate serviciile care le poate oferi Camera de Comerț, loca,l pentru dezvoltarea afacerilor în județul nostru și cum pot fi asistate firmele în relațiile cu administrația. În acest sens, Biroul Unic inaugurat anul trecut este un model de bună practică, ce tinde să fie preluat și la nivel național. Acesta este o interfață prietenoasă și eficientă între lumea afacerilor și cea a diverselor instituții oficiale. La rândul său, Vicenzo Moderno, reprezentantul CCIpR în Timiș, a prezentat serviciile Camerei pe care o reprezintă pentru firmele dispuse să apeleze la această structură.

Au fost aduse în discuție multe chestiuni concrete care-i pot afecta pe cei 20 000 de italieni ce trăiesc și muncesc în Timiș. Cu toate că în cei 26 de ani de activitate au fost semnate 15 convenții de colaborare, în special cu nordul Italiei reprezentat de Antena Veneto și Lombardia, încă mai este loc de dezvoltare. Se întrevede și posibilitatea unei expoziții, până la toamnă, cu firmele italiene care operează aici în vestul țării.

Se recunoaște că este destul de greu de adus la un loc comunitatea italiană care este ca și cea română, destul de disipată cu interese divergente. Se vorbește de cele 3350 de firme din Timiș care nu au fost până acum deloc unite. Nu au văzut majoritatea din ei aventajele de a fi uniți în afaceri. Dar poate până în luna mai când va avea loc o misiune economică în zona Piemonte, la Asti și Alessandria se vor trece peste unele greutăți.

Au fost identificate și principalele neajunsuri de pe piața română. Se asistă la o lipsă a forței de muncă, mai ales suficient calificată. Faptul că automat tinerii absolvenți pot opta să primeasc ajutor de somaj nu este de natură să ajute căutarea de locuri de muncă. De acestă problemă se lovesc însă toate firmele, indiferent de capital.

O altă mare problemă este infrastructura încă deficitară de la noi, de care se lovesc agenții economici. Dar nici birocrația încă greoaie și stufoasă nu este de natură de a încuraja firmele de a investi și produce pe meleagurile române. S-a militat pentru o egalitate între firmele străine și cele autohtone în fața legii dar și față de eventualele sancțiuni. Dacă se pot depăși aceste necazuri, pot continua afacerile împreună pentru încă mulți ani.

Alte subiecte :

CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada 13 – 23 octombrie 2024 o nouă misiune economică în Republica...

Grupul Maxagro va inaugura o nouă stație de asfalt

Grupul Maxagro va inaugura vineri, 12 aprilie, o nouă stație de asfalt, la Sânandrei, județul Timiș. Aceasta e cea de-a treia stație a companiei, celelalte...

Citește și :