0.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Firmele de construcţii din Banatul Montan – salvate de banii publici

Nicu Hanganu face parte dintre acei specialişti dedicaţi domeniului lor. Cu o experienţă de peste 20 ani în construcţii, inginerul cărășean este specializat mai ales pe proiectarea construcţiilor şi, în general, a fundaţiilor. Pentru că, spune el, realizările arhitectonice trebuie să şi stea în picioare. A manageriat proiecte, a realizat şi a urmărit execuţia a zeci de construcţii de-a lungul acestor ani, a condus firme de construcţii. Acum supraveghează execuţia lucrărilor, atât private cât şi publice.

Specialistul consideră că domeniul construcţiilor a fost ani de zile aproape îngheţat în Caraş-Severin şi, desigur, nu numai. Nu s-au mai deschis şantiere semnificative iar construcţiile începute sunt suspendate dar neprotejate, aşa cum ar trebui. Este mai scump însă să abandonezi şi apoi să reiei o construcţie decât s-o termini, arată Nicu Hanganu. Practic, spune inginerul, reducerile sunt drastice în construcţii, criza financiară afectând la modul foarte serios acest domeniu. Cu toate astea, cine are acum bani cash ar fi bine să investească în domeniu, deoarece lucrurile încep să se schimbe și astfel poţi fi pregătit să-ţi reiei afacerile în domeniu. Vei avea astfel un avantaj faţă de cei care abia atunci se vor dezmetici.

 „Firmele de construcţii din judeţ trăiesc pe spinarea statului, adică din lucrările de investiţii comandate din bani publici, susţine Hanganu. În plus, se finalizează lucrări începute, nu se mai deschid şantiere noi. Am avut de-a face în ultimii ani cu e explozie în construcţii în Caraş-Severin, dar mai ales în domeniul alimentărilor cu apă, reabilitărilor de şcoli şi alte obiective. Au fost şi investiţii private, desigur. S-au investit foarte mulţi bani, bine, rău, încă nu se ştie. Părerile sunt împărţite. Oricum, dacă nu aveam de-a face cu perioada de criză, la ora asta am fi avut mult mai multe construcţii noi. De altfel, criza aceasta i-a afectat pe cei care nu au bani lichizi, pentru că în acest moment practic nu ai cum să-ţi mai finanţezi un obiectiv de construcţii prin credit. Creditele sunt scumpe, garanţiile enorm de mari iar dacă nu ai bani lichizi e foarte greu să demarezi ceva. Pe de altă parte, dacă dispui de rezerve cash e bine să-i investeşti, pentru că domeniul va renaşte. E momentul optim să investeşti în construcţii dacă ai bani. De ce? Pentru că a scăzut preţul materialelor de construcţie. Piaţa aceasta acum e foarte jos. Dacă înainte dădeai foarte greu de ei, acum asistăm la o adevărată bătălie între furnizori pentru ofertele de materiale de construcţii.”

Nicu Hanganu susţine că există o teamă latentă de a investi în construcţii, pentru că zvonistica funcţionează bine, are efectele ei, foarte bine conturate. El consideră, însă că, chiar dacă suspiciunile vor fi depăşite, nu oricine ajunge la lucrări de stat. Acest sector are privilegiaţii săi. Chiar dacă sunt licitaţii, care e problema?, se întreabă retoric inginerul cărășean. Tot va câştiga cine trebuie.

 

Alte subiecte :

Legislația în construcții actualizată 2024, în dezbatere la CCIA Timiș | VIDEO

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat...

Încă un pas pentru stadionul Timișoarei

Noul stadion al Timișoarei a intrat în ultima etapă! Hotărârea de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru stadionul Dan Păltinișanu va fi aprobată...

Citește și :