Festivalul filmelor bune și al lubeniței gustoase pleacă într-o nouă aventură

117

Una din cele mai interesante manifestări culturale de factură independentă de pe meleagurile noastre este fără îndoială festivalul de artă cinematografică „Ceau Cinema”. Cele patru ediții ce au avut loc au impus în piața de specialitate bunul gust și ineditul filmelor selecționate pentru festival.

Ceau, Cinema! este un proiect pornit din nevoia de a dedica și filmului european măcar tot atâta atenție ca și peliculelor de peste ocean. Proiectul este pornit și ținut cu eforturi mari în continuare în circuitul cultural prin grija Asociaţiei Marele Ecran şi a Asociaţiei Pelicula Culturală. Demersul lor este sprijinit de Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi de Consiliului Judeţean Timiş.

Astfel acesta își face cu prisosință datoria de a educa, dar și de a scoate în evidență peliculele ce altfel poate ar trece neobservate de publicul mai puțin versat în cinematografia artistică. Sigur că aceste filme nu umplu sălile până la refuz. Dar totuși au puterea de a influența felul de a vedea fenomenul cinematografic de cei ce nu au avut până acum prea multe contacte. Și este firesc să se facă educație vizuală. Sunt noi generații ce nici nu au intrat într-o sală de cinema. Trebuie reinventat exercițiul de a merge la „film” pentru aceștia. Vor afla cu surprindere că în întunericul sălii pot afla tot atâtea, sau mai multe, emoții ca în fața unui ecran de calculator.

Organizatorii festivalului fac câteva dezvăluiri pentru cei ce vor să vadă filme de excepție.
Publicul cinefil va fi în fața sarcinii dificile de a selecta din cele 30 de propuneri pe cele mai interesante. Din acestea,sașe sunt înscrise la partea competițională și vor fi jurizate de privirea exigentă a unei echipe prestigioase formate din Alina Grigore, Florin Iepan și Ileana Bîrsan.

Dar și filme de europene recente vor veni la Ceau, Cinema! Trei dintre cele mai de succes filme europene recente, printre care și extrem de apreciatul documentar francez „Chipuri, locuri”, nominalizat la Oscar, vor putea fi văzute la cea de-a cincea ediție a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 19 și 22 iulie la Timișoara și Gottlob.

Cea care nu mai are nevoie de prezentări deosebite, Agnès Varda, şi fotograful cunoscut ca JR sunt co-regizorii road-movie-ului „Chipuri, locuri” („Visages villages”), considerat de revista Rolling Stone „cel mai seducător documentar al anului 2017” și nominalizat la premiile Oscar 2018.

Nici filmul de suspans nu putea lipsi. Un adevărat thriller este adus din Danemarca. Câștigător al premiului publicului la prestigioasele festivaluri de la Sundance și Rotterdam la începutul acestui an, „Vinovatul” este debutul tânărului regizor danez Gustav Möller. Un centralist la serviciul de urgenţă răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o căutare disperată a victimei şi a agresorului.

Și ardelenii noștri sunt cunoscuți peste hotare pentru faptele lor de vitejie. Unul din cele mai de succes filme maghiare ale ultimului an, „Banditul Whisky”, de Nimród Antal, spune povestea lui Viszkis, un faimos jefuitor de bănci din Ungaria, recunoscut pentru faptul că bea whisky înainte de fiecare furt

În acest an, în premieră, Ceau, Cinema! are parte de sprijinul cunoscutului post de televiziune TNT România, dedicat filmelor și serialelor. „E o adevărată bucurie pentru TNT să fie alături de evenimente care celebrează oamenii, poveștile emoționante și deopotrivă îndrăznețe, documentare sau ficțiune, pasiunea în stare pură pentru film. Felicitări Ceau, Cinema! pentru mixul perfect de diversitate și prospețime, dar mai ales că sunteți cel mai important festival din Timișoara”, declară Matthias Heinze, vicepreședinte comercial și manager general pentru Europa de Est & Benelux, Turner.

Sigur că lista surprizelor este mult mai lungă. Dar cei ce vor umple sălile de la Teatrul Maghiar, de la Casa Artelor sau grădina de vară de la Capitol trebuie să aibe și câteva momente de inedit. Cei ce se vor implica pentru a vota pentru cel mai bun film din concurs la rândul lor vor fi premiați cu o …bicicletă! Iar premiantul va intra în posesia unui cec de 1500 de euro.

Festivalul va avea și alte momente în afara proiecțiilor de fim. Va exista chiar și un master clas susținut de Andrei Ujică unde tinerii învățăcei pot afla ce le mai lipsește pentru a deveni mari vedete. Este de fapt șansa celor mai puțin rutinați de a lucra direct cu specialiștii de la care au ce auzi și vedea.

Programul integral din acest an este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum și pe pagina de Facebook a festivalului, iar abonamentele și biletele în format electronic pot fi achiziționate începând de astăzi pe iabilet.ro. Până la începerea festivalului, abonamentele pot fi cumpărate și de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.