Fermierii din Timiș sfidează seceta! Producții de 7.500 kg la grâu, dar prețuri mici!

1450

Agricultura din Timiș este pe muchie de cuțit, în aceste două luni considerate de meteorologi de foc –iulie și august – în lipsa totală a irigațiilor.  Deși grâul a scăpat ca prin urechile acului cu producții chiar și de 7.500 kg la ha, porumbul și floarea soarelui sunt la limită, iar fermierii încă speră că nu se va întâmpla dezastrul anunțat. În această perioadă recoltarea grâului este în desfășurare, iar prețul direct în câmp variază între 0,55 lei – 0,62 lei kilogramul, dar oamenii speră să crească după seceriș. „Se putea și mai bine”, este de părere Radu Popescu, fermier în Comloș.

Pericol absolut pentru porumb și floarea soarelui

„Pe partea de păioase a fost un an bun 2017. Prețurile sunt puțin cam mici, dar eu sunt optimist și cred că acest an agricol se va închide bine.  Kilogramul se vinde cu 0,60 lei, dacă e de calitate bună. La floarea soarelui cred ca va fi o producție mulțumitoare. Prognozele meteo nu sunt cele mai bune și sper să nu se adeverească, în ceea ce privește seceta. Porumbul este deja afectat pentru că este mai sensibil. Dacă vorbim de irigații, care nu există, se știe că aici, în Timiș, a funcționat foarte bine acest sistem, dar după 1989 a fost distrus sau furat. În mod surprinzător, nimeni nu s-a mai preocupat de irigații –nici statul, nici agricultorii. Acum, este foarte costisitor pentru un fermier să își facă un sistem de irigații. Aici, nu funcționează nimic și e foarte grav. Nu se vând utilaje de irigat. În țara nostră nu funcționează irigațiile”, spune Mihai Oană, directorul Vest Trac, din Beregasău Mare.

Fermierii susțin că, într-adevăr, pericolul pândește la cotitură, dar dacă cele două culturi de primăvară extrem de importante pentru agricultură –floarea soarelui și porumbul –au primit hrana de care avea nevoie la timp și tehnologiile corecte, au șanse să scape. Oricum, este nevoie de măcar o ploaie în următoarea perioadă, în caz contrar porumbul va pierde… lupta.

„Nu m-am așteptat să iasă un an așa bun la grâu. Am avut două soiuri – Anapurna și Zvezdana – și am scos 7.500 kg media la ha. Sunt importante soiurile, dar și hrana ce le-o dai. Grâul l-am vândut și cu 0,62 lei/kg. Pentru mine prețul este bun, dar eu sunt convins că va mai crește. Eu îmi produc samânța și am avut grâu de 85,5 hectolitri. Nu bun, ci foarte bun la hectolitri. Are și 13-14 proteină. Anul trecut a avut 73 hectolitri. Au fost ploile care l-au spălat. În ceea ce privește porumbul, dacă mai vine o ploaie de 15 litri pe metru pătrat, eu scot 9 tone la ha, dar pot să fac și 10 tone, dar și 6 tone. Eu am dat cu 200 kg de uree la prășit și porumbul e verde. Merge bine. Am dat cu ce trebuia. E deja de fiert. Floarea este foarte bună până acum. Am făcut și densitate mare. Pentru floarea soarelui e mai bine dacă e și secetă. Dacă s-a lucrat la timp și s-au băgat îngrășămintele și tratamentele corespunzătoare vor fi și rezultate. Scot 4 tone la ha”, spune Nelu Stan, fermier în Checea.

În această perioadă, fermierii se află pe câmp și sunt în plină desfășurare recoltarea, transportul și depozitarea cerealelor (grâu, orz, rapiță, mazăre). Problema cea mai mare este unde va fi depozitată producția dacă nu oamenii nu reușesc să o vândă? Prin urmare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale încearcă să ofere o mână de ajutor în punctele unde se efectuează operațiuni de recepție și depozitare a cerealelor, în porturile Constanța și Agigea, unde există în prezent mari capacități și facilități de stocare  –  de 1.200.000 tone de cereale. În acest sens, au fost identificate măsuri care să reducă timpul de așteptare până la intrarea în port prin alocarea unor căi de acces exclusiv pentru transporturile de cereale, recepția și descărcarea operativă a acestor transporturi non-stop, 24 h din 24. În această situație, pot fi evitate cozile care s-au format în ultima perioadă la intrarea în porturi, de 1-2 km, în special către sfârșitul zilei, pentru cele aproximativ 1.000 de mijloace de transport de mare tonaj ce transportă zilnic cereale în raza portuară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.