Fenomen spectaculos pe cer! Poate fi văzut și în Banat

456

Curentul de meteori Geminide are loc în această perioadă, însă va putea fi observat cel mai bine în noaptea dintre 14 spre 15 decembrie, atunci când atinge punctul maxim de vizibilitate, scrie descopera.ro.

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”.
Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

„Stelele căzătoare” se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer, la 45 de grade deasupra orizontului.

Observaţiile trebuie făcute după miezul nopţii până dimineaţa, în afara oraşelor mari, departe de poluarea luminoasă ridicată.

Geminidele sunt foarte lente aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) şi Perseidele (vizibile în august) sunt mult mai rapide, au o viteză de 71 km/s, respectiv 59 km/s.

Curentul de meteori Geminide provine dintr-un corp numit 3200 Phatheon, un asteroid care s-a lovit de un alt obiect, creând curentul de particule care se poate vedea de pe Pământ o dată la aproximativ un an şi jumătate. Se găseşte la o distanţă destul de mare, iar astronomii l-au catalogat curent de meteori (şi nu meteoriţi), întrucât nu intră în contact cu atmosfera terestră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.