Facultatea de Arhitectură din Timișoara va reprezenta România la Vienna Design Week

67

Între 29 septembrie şi 8 octombrie, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara (FAUT) va reprezenta România în cadrul celui mai important festival dedicat culturii design-ului din Austria, VIENA DESIGN WEEK. Aflat la a 11-a ediţie, festivalul – ce propune pentru acest an tema A City Full of Design – îşi va desfăşura cele peste 190 de evenimente dedicate designului şi arhitecturii în districtului 15 al Vienei, probabil cel mai cosmopolit cartier al capitalei Austriei. Eforturile curatoriale ale echipelor reprezentând România, în calitate de ţară invitată a acestei ediţii, vor fi vizibile în unul din cele două pavilioane centrale ale festivalului, respectiv în fostul azil de noapte pentru refugiaţi, cunoscut ca Blaues Haus.

The Answering Machine, conceptul expoziţional propus de echipa de curatori a FAUT speculează contextul aparte al districtului 15, aducând în discuţie tema migrației absolvenţilor şcolii din Timişoara. Aderarea României în urmă cu 10 ani la Uniunea Europeană a permis cetățenilor ei să circule liber, să studieze, să cerceteze, să experimenteze prin mijloace proprii sentimentul de apartenenţă la o Europă Unită. Crizele economice și sociale ale ultimilor ani au pus însă o presiune nebănuită pe această paradigmă nou câştigată a mobilității. 17% din populaţia României trăieşte astăzi în afara graniţelor ţării. 18,8% din absolvenţii FAUT s-au relocat la rândul lor – în Viena, Londra, Berlin sau Paris. În tot acest timp piaţa forței de muncă a ajuns să fie judecată conform unor standarde duble, ce trasează linii de demarcație între est și vest, între culturi și atitudini. Aflați din cele mai vechi timpuri în avangarda fluxurilor de migrație, arhitecții au surprins prin persoana lor, dar mai ales prin munca depusă în folosul comunităților în mijlocul cărora au operat, tiparele și problematica acestui tip de schimb intercultural.

În mod particular, între Viena și Timișoara a existat, în trecut, acest tip de experiență. Ambele, sunt locuri cu tradiție în multiculturalitate. Ne întrebăm în ce măsură aceste orașe, în contextul crizei migrației contemporane, își pot păstra reputația, învățând unul de la altul? Și pentru că viitorul aparține orașelor, în ce măsură migrația arhitecților și omogenizarea lor poate afecta sentimentul de apartenență la un anumit loc sau cultură?

Expoziţia va propune posibile răspunsuri, urmărind deopotrivă mărturiile subiective ale foştilor absolvenţi, cât şi date statistice ce surprind topografia acestei noi geografii europene. În paralel, workshopul dedicat studenţilor FAUT va explora sub tema Belonging problema apartenenţei la loc, spaţiu, oraş, teritoriu, încercând să găsească acele indicii ce pot oferi o posibilă imagine viitorului nostru european.

Expoziţia poate fi vizitată între 29 septembrie şi 8 octombrie 2017 în Blaues Haus, Europaplatz 1, 1150 Wien, Austria.

Expoziţia The Answering Machine este organizată de Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara, cu sprijinul Universităţii Politehnica, al Ordinului Arhitecţilor din România filiala teritorială Timiș şi al Canon România.

Echipa de curatori este compusă din reprezentanți ai atelierelor de proiectare din cadrul FAUT: Cristian Blidariu și Marius Găman pentru anul I, Claudiu Toma și Ana Branea pentru anul II, Miodrag Popov pentru anul III, Bogdan Demetrescu și Oana Simionescu pentru anul IV, Gabriela Pascu pentru anul V, Sandra Andrei și Alexandra Oprea – proaspete absolvente ale FAUT, pentru anul VI; precum și de Ioan Andreescu, decanul facultății, ce va participa la dezbaterea ce va completa expoziția, din data de 7 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ