19.1 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Expoziția „Malurile Begăi – Strategii pentru 2021” ar putea da multe idei. Vrea cineva să le vadă?

Timișoara are un râu ce trece prin mijlocul urbei. Chiar feliază orașul în două emisfere egale. Este de fapt un canal navigabil dacă este să credem autoritățile locale.

Ca orice râu are și maluri ce arată cam binișor în unele locuri și cam abandonate în cele mai multe părți. Ce se pot face cu aceste maluri? La această întrebare au încercat un răspuns studenții din anii IV și V de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara. Important ar fi ca cineva cu putere de decizie să dorească să-i bage în seamă. Apoi dacă ar fi banii necesari pentru aceste idei tinere ar fi foarte bine.
Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara și Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș au finalizat o temă interesantă de posibil proiect ce ar putea aduce o amprentă juvenilă asupra orașului.

Joi, 15 februarie, de la ora 18.00, la Centrul Multifuncțional Bastion din str. Hector nr. 4, Timișoara, va fi lansată expoziția de proiecte „Malurile Begăi- strategii pentru 2021”.
Expoziția cuprinde proiecte realizate de studenți din anii 4 și 5 de la Universitatea Politehnica Timișoara – Facultatea de Arhitectură și Urbanism, în cadrul disciplinei proiectare de arhitectură. O temă abordată a fost principalul proiect din bid book-ul Timișoara Capitală Culturală Europeană: „Multiplexity 2021, Centru Artă – Tehnologie – Experimentare”, ce se dorește a fi un spațiu de experimentare prin tehnologie și artă.
Conform aceluiași document, acest proiect va fi finanțat din bugetul local și fonduri europene (12.000.000 euro), iar anul finalizării ar trebui să fie 2020. Deoarece încă nu s-a ales un amplasament pentru acest proiect, studenții au realizat propuneri de soluții pe un sit ipotetic, fosta zonă industrială – moara Prohaska, situată pe malul canalului Bega, amplasament cu o încărcătură istorică și patrimonială deosebit de importantă. Proiectele reprezintă abordări personale și diferite legate de conceptul de funcționare al centrului „Multiplexity”, cât și de intervenția pe un obiect de patrimoniu care nu se află în cele mai bune condiții.
O altă temă abordată a fost reconfigurarea spațiului public de-a lungul malurilor Begăi în Cartierul Fabric. Plecând de la o analiză multicriterială a cartierului istoric, prin acest proiect s-au identificat metode alternative de a interveni asupra malurilor canalului Bega astfel încât să fie reactivată întreaga zonă. Tema propune o dezbatere privind intervențiile punctuale asupra spațiului public dintr-un cartier istoric în raport cu acțiunile imobiliare speculative, deconectate de la o strategie coerentă privind potențialul canalului Bega în Timișoara.
Vernisajul va fi urmat de o discuție legată de proiectele de infrastructură culturală propuse în bid book-ul Timișoara Capitală Culturală Europeană, în valoare de 55 mil. euro și cu termene de finalizare până în 2020.

Alte subiecte :

Încă o veste bună pentru transportul școlar verde din județ

După ce, la începutul săptămânii, s-a semnat contractul pentru achiziția a 24 de microbuze electrice prin PNRR, Consiliul Județean Timiș a...

Sarcofagul din mijlocul Timișoarei! Fostul manej imperial și epopeea sa specială

Fostul manej imperial, construit în secolul al XVIII-lea, devenit Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, urmează să fie transformat complet, în urma unui...

Citește și :