Eugen Dogariu, candidat PSD la Senatul României: “Eliminarea celor 102 taxe poate fi susținută de la bugetul de stat”

278

Administrația publică a fost mereu un subiect delicat, nu atât pentru cei implicați în sistem, cât pentru cei care ar trebui să beneficieze de o administrație transparentă, dar mai ales coerentă. Cu o bogată experiență în acest domeniu, fiind prefect, iar mai apoi subprefect al județului Timiș, Eugen Dogariu, propunerea Partidului Social Democrat Timiș pentru funcția de senator, spune că debirocratizarea este obligatorie pentru ca autoritățile locale, dar și cele centrale, să-și desfășoare activitatea mai eficient.

“Cu toții ne-am lovit de birocrație în instituțiile publice, fie că vorbim de primării, consilii județene, poliție sau altele. Drumurile eterne între ghișee sau cozile interminabile înseamnă timp și nervi consumați. Partidul Social Democrat a propus eliminarea a peste 100 de taxe, iar aceasta nu înseamnă altceva decât diminuarea birocrației. Sunt o sumedenie de taxe care acum trebuie plătite, majoritatea având un impact redus, dar care presupun un consum foarte mare de timp”,  afirmă Eugen Dogariu.

Discuțiile apărute în spațiul public pe acest subiect au fost destul de intense, politicienii luând în discuție impactul bugetar pe care l-ar avea eliminarea acestor taxe. Economist de profesie și cadru universitar, Eugen Dogariu susține că efortul de la bugetul de stat este mic, raportat la  beneficiile aduse cetățenilor.

“Am urmărit atent toate analizele prezentate și sunt de acord cu ideea că eliminarea acestor taxe poate fi susținută de la bugetul de stat, impactul fiind de 0,1 din PIB. Impactul bugetar este foarte mic pentru că sunt vizate taxe cu o valoare mica, dar care nu fac decât să întețească birocrația din România. Confortul cetățenilor este cel mai important, iar administrația trebuie să ia în considerare primordial acest lucru”, a mai declarat candidatul Partidului Social Democrat la funcția de senator.

Accesabilizarea serviciilor publice este un alt subiect luat în discuție de fostul prefect al județului Timiș, Eugen Dogariu considerând că autoritățile locale pot face eforturi mai consistente pentru ca cetățenii să aibă acces facil la diferite servicii.

“Este vorba de ușurința cu care persoanele fizice sau juridice pot accesa serviciile oferite de administrația publică. În timpul mandatului meu de prefect am reușit realizarea unor ghișee mobile pentru obținerea pașapoartelor în mai multe localități din județ, cum ar fi  Lugoj, Sânnicolau Mare, Deta și Jimbolia. Este mai ușor pentru locuitorii din aceste zone să depună documentele pentru obținerea unui pașaport și să îl ridice cât mai aproape de casă, decât să facă mai multe drumuri până la Timișoara. Repet, este doar un exemplu de bună practică, unul care poate fi multiplicat și în alte instituții”, a mai spus Eugen Dogariu.

Creșterea economică, prioritate pentru noi

Creșterea economică, eliminarea impozitelor pe venit pentru o anumită categorie de salariați, cei care desfășoară activități independente și pensionarii care au mai puțin de 2.000 de lei brut pe lună, dar și alte obiective precum creșterea veniturilor și reducerea birocrației se regăsesc în programul economic al PSD. În platforma PSD sunt prezentate, pentru fiecare măsură în parte, sursa de finanțare, calendarul de implementare, efectele, beneficiarii și impactul bugetar.”Au existat critici la adresa PSD în ceea ce privește faptul că vrem ca statul să aibă un rol mai important. Este foarte important modul în care va fi distribută creșterea economică și care este impactul bugetar pentru a nu ieși din acordurile care sunt deja semnate. În perioadele în care a guvernat PSD, în România a fost o creștere economică care s-a văzut în buzunarul românilor și în dezvoltarea firmelor românești. În perioadele guvernelor CDR și a guvernelor Boc și Ungureanu în România s-a înregistrat o scădere economică, manifestată în scăderi de salarii și de pensii, iar românii au dus-o mai rău”, a declarat Eugen Dogariu.

Între măsurile prezentate în programul PSD se află creșterea salariului minim brut de la 1.250 lei în 2016 la 1.750 în 2020 și creșterea punctului de pensie de la 871,1 lei în 2016 la 1.400 în 2020. De asemenea, impozitul pe venit ar scădea de la 16 % (2016) la 0 % la 1 ianuarie 2018 pentru salariații care au minim 2.000 de lei brut pe lună și de la 16 % la 10 % (2018) pentru cei cu un salariu brut lunar de 2.000. Și pentru pensionarii care au mai puțin de 2.000 de lei brut pe lună ar urma să fie eliminat impozitul pe venit de la 1 ianuarie 2017 și redus de la 16% până la 10 % pentru cei care depășesc 2.000 de lei brut pe lună. Aceste măsuri sunt însoțite și de scăderi sau eliminări preconizate ale contribuțiilor (CAS, CASS, șomaj, concedii, etc.), urmând ca pensionarii să nu mai plătească contribuțiile la sănătate. Pentru cei care desfășoară activități independente PSD vrea să elimine impozitul pe venit pentru cei care realizează venituri mai mici sau egale cu 24.000 de lei anual și să scadă același impozit de la 16 % — cât este în prezent — la 10 % pentru cei care realizează venituri de peste 24.000 de lei anual.

De asemenea, PSD vrea eliminarea impozitului pe venitul agricol de la 1 ianuarie 2018, precum și impozitul pe autoturisme (capacitatea cilindrică mai mică de 1,600 centimetri cubi), motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport marfă. De asemenea, se dorește scăderea TVA general de la 20% la 18 % la 1 ianuarie 2018.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.