6.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Elevii au avut ocazia de a simula un caz penal, chiar în incinta Curții de Apel Timișoara

În data de 25 octombrie a fiecărui an, în Europa se celebrează Ziua Justiţiei Civile Europene, eveniment prin care justiţia civilă este adusă în atenţia cetăţenilor, cu scopul de a apropia justiţia de beneficiarii ei a-i ajuta să fie mai bine informaţi cu privire la drepturile lor precum şi modalitatea de funcţionare a sistemului judiciar, a mecanismelor acestuia şi în final, pentru a face sistemul transparent şi de a facilita accesul justiţiabililor la actul de justiţie.

Cu acest prilej, marţi, 25 octombrie 2016, la orele 12,30, la sediul Curţii de Apel Timişoara s-a judecat o cauză penală în care au fost implicaţi mai mulţi minori, elevi la un prestigios liceu din Timişoara. Elevii ciclului primar, din clasa a IV-a, din cadrul Colegiului Național de Arte ”Ion Vidu”, au avut ocazia de a simula un proces penal, chiar în incinta Curții de Apel Tiimișoara.

Unul dintre elevi a fost acuzat de săvârşirea unor infracţiuni de furt vătămând un alt coleg, iar cei care l-au judecat au fost chiar colegii lui. Micuții și-au luat rolurile de grefier, judecător, procuror, avocat al apărării, avocatul părții inculpate, martor și vinovat, în serios. Astfel că emoțiile de simulare a cazului, în fața mai multor persoane, au fost aproape inexistente. Seriozitatea elevilor și argumentele clare, susținute, au dat dovadă de profesionalism din partea unor elevi, cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani. Replicile pregătite cu iscusință, jurămintele cu mâna pe Biblie și declarațiile ferme nu au lipsit din cazul penal susținut de copii. Cei mai mulți dintre ei au declarat că își doresc o astfel de carieră în viitor.

Ideea infracțiunii de furt, săvârșită de unul dintre elevi, a fost propusă de către elevi, împreună cu cadrul didactic. Procesul s-a încheiat printr-o măsură educativă, luată de instanță, astfel că s-a decis reducerea sentinței inculpatului. Vinovatul s-a ales cu o pedeapsă de două săptămâni de muncă în folosul comunității, în locul pedepsei de doi ani de închisioare.

Copii s-au pregătit într-un timp destul de scurt pentru cazul penal. Profesorul coordonator, Eugenia Udriște, declară că sceneta a fost concepută în doar o săptămână de exercițiu.

”Proiectul pe care îl dezvoltă Curtea de Apel Timișoara datează încă din 1999. Noi am decis atunci că timișorenii merită să beneficieze și de educație civică, juridică. Ce alt exemplu poate fi mai bun, decât să-i abordăm pe copiii noștri, să le transmitem aceste informații și să înfăptuiască chiar ei, un caz al justiției. Efectele sunt multiplicate de faptul că întotdeauna sunt prezenți părinții, bunicii, prieteni ai elevilor, care asistă la procesul, cazul pe care aceștia îl prezintă. Din punct de vedere pedagogic, proiectul de astăzi vizează stimularea copiilor. Ei trebuie să identifice o problemă, care are o conotație transferabilă în câmpul justiției. Fie că este civilă sau penală. Este foarte important să învețe să rezolve conflictul prin mijloace judiciare”, declară judecătorul Cristian Pup.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Șantierul pentru noua clădire a Liceului Waldorf e în grafic

Construcția noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Constructorul a montat geamurile mari prin care va pătrunde lumina în noile...

Ambasadoarea UVT Liberty Marathon 2024 este Gabriela Szabo, campioană olimpică și multiplă campioană mondială la atletism

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în calitate de organizator al competiției internaționale UVT Liberty Marathon, ajunsă la cea de-a șaptea ediție, are deosebita...

Citește și :