E vremea verdeţurilor! Ce trebuie să știm înainte de a le consuma.

193

După o iarnă geroasă şi fără verdeţuri, primăvara aduce pe masa oricărui român, în primul rând salata, ridichiile şi ceapa verde, care reprezintă o importantă sursă de substanțe nutritive.

Ce trebuie să ştim când le alegem din piaţă pentru a nu dăuna sănătăţii. În primul rând, contează solul în care au crescut, deoarece dacă pământul este poluat, plantele atrag nitraţi. Conform studiilor, vegetalele cultivate în sere şi în solarii sunt cele ce pot acumula o cantitate mai mare de nitraţi.

Legumele cu frunze sunt cele ce conţin o cantitate mare de nitraţi, care se acumulează la nivelul frunzelor. Nu numai la legumele cu frunze putem întâlni nitrații, ci şi în cazul unor rădăcinoase se poate întâmpla, cum ar fi sfecla roşie sau ridichiile.

Aşa se face că spanacul, salata, ceapa verde, dar şi alte legume cu frunze verzi trebuie să fie consumate imediat după ce au fost recoltate sau, cel puţin, să fie păstrate la lumină, şi nu la întuneric.

„Fără o sursă de lumină metabolismul plantei însăşi generează nitraţi şi atunci veţi mânca nitraţii cu lingura. Aceştia blochează hemoglobina atunci când îi mâncăm, asta înseamnă că sângele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili şi mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt şi celulele musculare, şi hepatocitele (celulele din ficat)”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.