15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

E vremea ca oamenii politici să consulte lumea sportului și să își asume o strategie națională pentru sport!

În sala multifuncțională a Liceului cu Program Sportiv Banatul din Timișoara a avut loc o dezbatere în cadrul simpozionului „Educație prin sport și pentru sport”. Intitulată „Educație prin sport în contextul unui oraș cultural european” și coordonată de Alina Antonievici, dezbaterea a reunit multe personalități ale sportului timișean și nu numai. Printre ele, Doina Moț (Academia Olimpică Română – filiala Timiș), Animona Huțu (președinte Federația Română de Badminton), Mihaela Varga (președinte proiecte Federația Română de Oină), Veljko Stojanovic (director Liceul de Chimie și Sanitar Vrsac – Serbia), Adrian Nagel (decanul Facultății de Educație Fizică și Sport Timișoara), Adrian Tal (director DJST Timiș), Constantin Osain (inspector școlar ISJ Timiș), Csiki Zsolt (director LPS Szasz Adalbert Tg. Mureș), Romulus Rașca (director CSȘ Timișoara), Călin Rosenblum (director LPS Banatul Timișoara), Lucian Reclaru (director CSM Timișoara), Dănuț Lața (președinte AJF Timiș).

S-au ridicat multe probleme cu care se confruntă sistemul de educație fizică în școli și sistemul sportului de performanță în județul Timiș și, în general, în țară.

Cum subsemnatul a spus și în prelegerea susținută acolo, sportul românesc se îndreaptă spre prăpastie și nicio guvernare pe care țara a avut-o după Revoluție nu a făcut nimic pentru a stopa acest declin.

Lumea sportului ar trebui să fie mai unită, așa cum a fost la Liceul Banatul, și mai revendicativă. Cu vorbe bune și speranțe, se vede treaba, nu se obține nimic.

Astfel a ajuns România pe locul 47 la Olimpiada de la Rio de Janeiro. Astfel a ajuns sportul românesc subfinanțat, cu o bază materială jalnică, cu nenumărate baze sportive desființate, cu o bază de selecție din ce în ce mai redusă.

Orele de educație fizică din școli s-au tot împuținat, copiii sunt tot mai obezi, mai nedezlipiți de tablete, televizoare, calculatoare și telefoane. Copiii României nu mai știu să alerge, nu mai știu să dea cu pumnul, nu mai știu să meargă!

Ceva trebuie făcut, și asta urgent. Vorba lui Marius Cociu, fostul director al LPS Banatul și actualul director sportiv al clubului de fotbal ASU Politehnica, e vremea ca oamenii politici să consulte lumea sportului ­– și nu sportivii intrați în politică!, adaug eu – și să își asume, urgent, o strategie națională pentru sport.

Cum naiba, pe vremea lui Ceaușescu se putea și acum nu se mai poate? Suntem noi mai proști ca cei de-atunci?

A, și mai e ceva. Ce tot îi dăm atât cu Europa asta, de parcă Uniunea Europeană ne-a învățat pe noi să facem sport?

Dimpotrivă, de când am intrat în UE suntem, din punct de vedere sportiv, tot mai slabi. În curând nu vom mai conta deloc.

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Avansează amenajarea parcării de pe Martir Ioan Stanciu 

Zeci de locuri de parcare, spații verzi și alei prind deja contur în locul terenului dezafectat de pe strada Martir Ioan...

Citește și :