Dosar dificil, funcționari și actuale autorități, implicate în scandalul devalizării de la Băile Herculane

3072

Ilie Iova vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, are probleme din cauza activității sale, timp de câteva luni la SC Hercules SA, acuzat de procutori că ar fi devalizat patrimoniul Băilor Herculane. Chemat în prima zi la audieri, Iova a devenit deja inculpat și pus sub control judiciar.

Cei de la DIICOT au întocmit un dosat consistent, administrând și rezultatele unui număr de 17 percheziţii domiciliare pe raza municipiului București şi a judeţelor Caraș-Severin, Timișoara și Ilfov în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea acestui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare și complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă și complicitate la bancrută frauduloasă şi abuz în serviciu. Așa cum se știe, fostul deputat și om de afaceri Iosif Armaș, a fost ridicat de la București, dus la Reșița și reținut în aceasată cauză

Procurorii susțin că suspecții au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia și totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active. S-a reţinut, notează procurorii în dosar, că privatizarea SC HERCULES SA Băile Herculane a avut loc la data de 28.08.2001 ocazie cu care a fost cumpărat pachetul majoritar de 40,92 % de către SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA, societatea controlată de către liderul grului infracţional şi care la data respectivă deținea 68 % din acțiuni.

În perioada 2001-2006, în baza unor relaţii contractuale, suspectul a preluat de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale cantitatea totală de 9.960.680 kg zahăr pe care ulterior nu l-a restituit producând un prejudiciu ANRSPS în cuantum de 43.288.697,99 lei.

De asemenea, s-a reţinut că începând cu luna martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, suspectul, în calitate de acționar majoritar în cadrul SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA București a determinat ca datoriile pe care societatea le avea şi care se afla în procedura generală de insolvență să fie recuperate de către creditori de la SC HERCULES SA Băile Herculane. În acest scop, suspectul a constituit un grup infracțional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia în dauna creditorilor reali ai SC Argirom International SA și, totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute.

În atingerea scopului infracţional, începând cu anul 2008, SC HERCULES SA a contractat împrumuturi de la mai multe persoane în baza unor contracte de împrumut care constituiau titluri executorii, cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală, respectivele împrumuturi fiind garantate cu bunurile societății. Întrucât respectivele împrumuturi nu au putut fi restituite în termenul stabilit (un termen de altfel, foarte scurt ) s-a procedat la executarea unor imobile aparținând SC HERCULES SA, prin intermediul executorilor judecătorești.

În paralel cu contractarea unor împrumuturi vădit dezavantajoase pentru societate, suspectul a procedat şi la vânzarea directă a unor active. Astfel, au fost delapidate sume de bani din patrimoniul SC HERCULES SA prin folosirea de justificări nereale.

În acest scop, în perioada 2009-2015 liderul grupului a racolat un alt suspect a cărui activitate infracţională a constat în încheierea unor antecontracte de vânzare cumpărare sau promisiuni de vânzare cumpărare fictive prin care au fost scoase din patrimoniul SC HERCULES SA un număr ridicat de imobile de mare valoare. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de funcţionari publici din cadrul Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Există nume din jurul lui Armaș, pe care procurorii îi vizează în cadrul grupului infracțional. Filip Răiescu, director al societăţii, era persoana de execuţie şi de încredere a lui Iosif Armaş. La fel și Gavril Adamescu. Lor li s-a adăugat, spun procurorii, pentru o scurtă, dar decisivă perioadă, Ilie Iova, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, care ar fi activat în grup doar câteva luni, după care a demisionat şi a fost ales viceprimar la Caransebeş.

Tot pe palierul doi, execuţional, era şi Adrian Claudiu Fiat, directorul comercial al SC Hercules SA.. Pe palierul al treilea, de suport, este un alt om de afaceri, implicat şi în dosarul în care sunt cercetați primarul şi secretara staţiunii Băile Herculane, Valeriu Verbiţchi, care, în scopul comiterii mai multor infracțiuni de delapidare, spălare de bani, înșelăciune, abuz în serviciu, a aderat la grupul condus de Armaş.

La fel ar fi procedat şi Mihail Cionca dar și Valentin Costea, chiar dacă acesta ar fi participat cu influenţă. În perioada 2008-2016 a sprijinit grupul infracțional organizat coordonat de Iosif Armaș a racolat-o și a determinat-o pe Mariana Savu, jurist, să sprijine grupul infracțional., rețin procurorii.

Lichidatorul judiciar Monica Borza şi Victoriţa Oprea au aderat şi sprijinit şi ele activitatea infracţională a grupului, se reține în materialul de urmărire penală. Tot pe palierul de suport este încadrat Flip Răiescu, fiul directorului general, ca şi Stana Răiescu, sau familia Anastasia şi Iancu Armaş, rude ale liderilor acestui grup.

Tot pe palierul suport, alături de Verbiţchi mai sunt plasați de către procurori Astrid Hrelescu, Anişoara Adamescu şi Icoana Pătruţ, dar şi reprezentanţi ai autorităţii Statului, cum este Pavel Muntean, care avea rolul de a sprijini gruparea în promovarea unor executări silite fictive determinând astfel scoaterea unor bunuri cu titlu de drepturi salariale din patrimoniul societății. Ioan Mircea Golopența este și el cercetat de procurori.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională este, după cum deja se știe, de aproximativ 123.325.726 lei (circa 30 milioane euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.