Donald Tusk a fost reales președinte al Consiliului European, în ciuda obiecțiilor Poloniei

251

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene l-au reales joi pe Donald Tusk președinte al Consiliului European, în ciuda obiecțiilor Poloniei, au anunțat o serie de oficiali prezenți la summitul de la Bruxelles.

Premierul belgian Charles Michel și prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel au fost primii care au anunțat, pe Twitter, realegerea lui Tusk și l-au felicitat pe oficialul polonez.

Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, a precizat, tot într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare, că doar Polonia s-a opus alegerii lui Tusk pentru încă un mandat de doi ani și jumătate la șefia Consiliului European.

„Sunt recunoscător pentru încrederea și evaluarea pozitivă a Consiliului. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru o Uniune Europeană mai bună”, a scris și Donald Tusk pe Twitter.

Decizia șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană de a-l realege pe Donald Tusk la șefia Consiliului European ridică semne de întrebare cu privire la unitatea blocului comunitar, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernământ Lege și Dreptate (PiS), adversar declarat al fostului premier polonez.

PiS s-a opus vehement realegerii lui Donald Tusk, al cărui fost partid este acum în opoziție în Polonia.

„Ar trebui să întrebăm dacă Uniunea Europeană poate rămâne unită sau dacă nu se va ajunge la situația în care liderii unui stat membru nu mai au aproape niciun cuvânt de spus”, a declarat Beata Mazurek în cadrul unei declarații de presă.

Faptul că desemnarea lui Tusk s-a decis fără unanimitate, în condițiile în care doar 27 de state din 28 și-au dat acordul, este o premieră în UE, la nivelul unei decizii de asemenea importanță, notează Politico.

De la crearea funcției de președinte al Consiliului European, în 2009, deținătorii acesteia au fost aleși în unanimitate — Herman Von Rompuy, în 2009 și 2012, și Tusk — în 2014.

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, a reiterat joi opoziția existentă în țara sa pentru realegerea polonezului Donald Tusk în fruntea Consiliului European, subliniind că „nimic nu trebuie făcut fără acordul” Varșoviei.

„Nu suntem de acord ca o țară membră ce prezintă o opinie diferită să nu fie ascultată. Nu suntem de acord să distrugem această regulă fundamentală. Aceasta e o chestiune de principiu”, a subliniat ea.

„Polonia va apăra până la capăt aceste principii, care sunt fundamentul UE. Țările care nu înțeleg acest lucru duc la destabilizare. Noi vrem unitatea Europei”, a continuat premierul Poloniei.

Fostul premier liberal polonez Donald Tusk ocupă de la sfârșitul lui 2014 funcția de președinte al Consiliului European, instanță ce îi reunește pe șefii de stat și de guvern ai celor 28 de țări membre ale UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.